Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарни хитрости при готвенето на кафяв ориз

Кулинарни хитрости при готвенето на кафяв ориз

Рецепти с Кафяв ориз

Макар белият и кафявият ориз да съдържат приблизително еднакво количество калории, кафявият има редица предимства, които не е никак зле да знаем. Достатъчни са ни около 100 грама от него, за да се почувстваме сити, а съдържащото се в него нишесте не води до натрупване на мазнини. Не съдържа и глутен, който е характерен за почти всички останали зърнени култури.

Ако сте начинаещи в приготвянето на ориз, то изберете някоя рецепта, която се изпълнява с кафяв ориз. С него имате по-малко възможности да сбъркате, тъй като се приготвя по-лесно от белия и слепва в много редки случаи. Белият ориз, от друга страна, често слепва, тъй като в него се съдържа повече нишесте.

Необходимото ни количество ориз за готвене се накисва във вода и се оставя да престои най-малко 7-8 ч. Отцежда се и се оставя да кисне в студена вода още 15 минути, след това още толкова време го оставяме да се отцежда. При този сорт ориз накисването е изключително важно, защото в противен случай варенето му ще ви отнеме много време.

Като изключим предварителната подготовка, за приготвянето на кафяв ориз ви трябва същото количество вода като за белия, най-добре пропорциите да бъдат 3:1. Разликата е в това, че при приготвянето на кафявия си има някои особени тънкости.

Оризът се слага в съд със студена вода на много силен огън. Добавя се сол и се захлупва с капак. Когато почти закипи, похлупакът се отстранява и котлонът се намалява до възможно най-ниската степен.

Оставя се да се готви между 30 и 45 минути (зависи от качеството на ориза). Много хора по грешка взимат див ориз, който на външен вид наподобява кафявия, но приготвянето му изисква значително повече време.

Кафяв ориз

След като оризът вече е сварен, спрете котлона и го оставете покрит за още 15 минути, за да получите наистина фантастичен ориз. Ако за пръв път ще приготвяте такъв сорт, имайте предвид, че вкусът му е доста по-различен от този на белия, затова добавете повече подправки. Може да го варите в бульон по ваш избор, а след това да прибавите куркума, къри или някоя друга ароматна подправка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest