Пригответе перфектните вратни пържоли в йенско стъкло!

Пържоли

Неочакваните гости могат да бъдат проблем за всяка домакиня – невинаги имате нещо специално приготвено за вечеря, а често се случва и продуктите ви в хладилника да не са достатъчно. Ако все пак имате пакет вратни пържоли във фризера, които чакат реда си, можете да направите фантастично вкусна рецепта за сравнително кратко време и с малко продукти.

Най-важното, което ще ви трябва в рецептата освен самите пържоли, е съдът – в случая ви е необходима тавичка от йенско стъкло, най-добре с капак. Ето и останалите продукти от рецептата и точните стъпки за нея:

Сочни вратни пържоли с топено сирене

Необходими продукти: 4 – 6 пържоли (колкото са необходими), пушено топено сирене, смлян черен пипер, сол, около 300 – 400 мл бяло вино, голяма кофичка заквасена сметана, мазнина

Начин на приготвяне: Първо, начукайте пържолите, но не прекалявайте – не е необходимо да ги изтънявате много. Сложете ги в намазнената йенска тенджера, след което хубаво ги поръсете с черен пипер, можете да добавите от подправката от двете страни на пържолките. След като ги наредите в тавичката, започнете върху всяка пържола да слагате от пушеното топено сирене – по една или две филии.

В друг съд разбъркайте сметаната и виното и залейте пържолките. Сложете капака на тенджерата и я пъхнете задължително в студена фурна. Ястието е готово след около два часа – печете не 180 или 200 градуса. Гарнитурата може да са задушени зеленчуци или класически варени картофи.

Вратни пържоли

Следващата рецепта изисква повече време, за да бъде приготвена – пържолките стоят в марината поне два часа. Маринатата е от 2 ч.л. горчица, 1 ч.л. мед, сокът от един лимон, 2 с.л. соев сос, 2 с.л. олио, няколко скилидки чесън и бяло вино – около 100 мл.

Към тях се слагат сухите подправки – черен пипер, малко червен пипер. Всички продукти се смесват и разбъркват – чесънът се пресова или намачква с помощта на нож. Следва да залеете пържолките – хубаво е да престоят в дълбок съд, така че отвсякъде да са обгърнати от ароматите на маринатата.

След минимум два часа (най-добре една нощ в хладилник) можете да ги изпечете. Наредете ги в йенска тенджера, добавете маринатата отгоре и печете на 200 градуса. Задължително е да похлупите пържолките – печете до готовност.

Рейтинг

5 2
4 3
3 5
2 3
1 7
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Monika Ivanova
Monika Ivanova
11.04.2016 11:07
представих си колко е вкусно...на мен обаче един такъв съд ми се пръсна в ръцете и не смея вече..
5
1
Лидия - Гери
Лидия - Гери
15.01.2016 14:10
Към вратните пържоли с топено сирене бих прибавила и малко гъби печурки.
14
2