Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Вкусни пълнени домати за компания на вашата ракийка

Вкусни пълнени домати за компания на вашата ракийка

Вкусни пълнени домати за компания на вашата ракийка

Малко са българите, които не сядат на трапезата заедно с любимата си салата от домати. Независимо дали става въпрос за шопска, редена или овчарска салата, именно доматите са тези, които присъстват редовно в менюто ни. Но те са подходящи не само за приготвянето на салати, но и за основни ястия и предястия.

Ето защо Ви предлагаме 3 по-нестандартни рецепти за пълнени домати, които можете да поднесете с любов на своите близки или гости, с които сте решили да изпиете по някоя друга ракия или водка за здраве.

Студено предястие от пълнени домати с рулца от раци

Вкусни пълнени домати за компания на вашата ракийка

Необходими продукти: 5-6 домата, 1 пакетче рулца от раци, 2 твърдо сварени яйца, 4 с.л. царевица, 1 майонеза, 1 ч.л. лимонов сок, 1/2 ч.л. горчица, черен пипер на вкус, няколко листа зелена салата.

Начин на приготвяне: Доматите се разрязват на две и се издълбават, за да могат да бъдат напълнени. В купа се смесват нарязаните на кубчета яйца, рулцата от раци, царевицата, майонезата, горчицата, лимоновият сок и черен пипер на вкус. Всичко се разбърква и с тази смес се напълват доматите.

Листата зелена салата се измиват и се подреждат като подложка на дъното на платото, в което ще се сервира предястието. Пълнените домати се подреждат върху зелената подложка.

Пълнени домати с леща

Вкусни пълнени домати за компания на вашата ракийка

Необходими продукти: 300 г леща, 1 морков, 1 глава кромид лук, 2 скилидки чесън, 10 домата, 3 с. л. брашно, сол и джоджен на вкус, бучка масло, няколко стръка пресен магданоз.

Начин на приготвяне: Горната част на доматите се премахва, вътрешността им се издълбава и се оставя настрана. Лещата се измива и почиства от боклуците и се слага да се вари заедно със ситно нарязаните морков и лук. Когато продуктите започнат да поомекват, се прибавят и нарязаните на ситно скилидки чесън и маслото.

Част от водата се отнема и към лещата се прибавя разтвореното брашно в доматената смес, която е останала от вътрешността на издълбаните домати. Добавя се джоджен и сол на вкус. Вари се, докато лещата стане достатъчно гъста, за да може с нея да се пълнят доматите. Когато ги напълните, ги сложете с намазнена тавичка, като може да върнете капачетата им на място. Пекат се в предварително загрята фурна до пълна готовност.

Пълнени домати с ароматни билки

Необходими продукти: 8 домата, 1 счукана скилидка чесън, 3-4 с. л. зехтин, сол и черен пипер на вкус, 5 с. л. ситно нарязани пресни листа от босилек, риган и мащерка.

Вкусни пълнени домати за компания на вашата ракийка

Начин на приготвяне: Горната част на доматите се премахва, но капачетата се запазват. Доматите се подреждат в намазнена тава с отворената част нагоре и се правят леки разрези с нож във вътрешността им с цел да попият по-добре ароматните билки и подправките. Можете и леко да ги разрежете на 4 части до половината. Прави се дресинг от всички останали продукти и всеки домат се залива с него. Похлупва се с капаче от домат и всичко се пече в предварително загрята на 220 градуса фурна. Сервират се гарнирани с пресни подправки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest