Три изискани ястия с риган

Изискани ястия с риган
Снимка: Албена Асенова
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка-23%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
10.00 лв.
7.70 лв.
Виж ››

Риганът е сред най-често използваните подправки в Средиземноморската кухня. Независимо дали е изсушен или пресен, той придава своя наситен, но нежен аромат на редица ястия. В случая ще Ви предложим 3 рецепти с риган, които са подходящи дори и за изискани поводи:

Ароматни фарфале със сирене и риган

Фарфале с риган

Необходими продукти: 1 пакет фарфале, 1 червена и 1 зелена чушка, 1 тиквичка, 1 глава червен лук, 3 скилидки чесън, 2 с.л. орехови ядки, 1 ч.ч. сирене, 4 с.л. зехтин, черен пипер на вкус, 1/2 ч.л. изсушен риган, няколко стръкчета пресен риган, 2 с.л. пармезан

Начин на приготвяне: Пастата се сварява спрямо упътването на опаковката им. В сгорещения зехтин се запържват за кратко нарязаните на ивички чушки, лукът, тиквичката и ситно нарязаният чесън. Когато всички продукти поомекнат, се добавя изсушеният риган и черен пипер. Тези зеленчуци се изсипват върху изцедените фарфале, добавя се и сиренето и всичко се разбърква добре. Поръсва се с пармезан, с ореховите ядки и свежите листенца от пресния риган.

Пълнен лук с кайма и риган

Пълнен лук с кайма и риган

Необходими продукти: 6- 7 глави червен лук, 100 г ориз, 250 г телешка кайма, 3 с.л. зехтин, сол и черен пипер на вкус, 1 с.л. изсушен риган, 1 ч.ч. настърган кашкавал, няколко стръка пресен риган за украса

Начин на приготвяне: Главите лук се обелват и се бланшират за няколко минути в подсолена вода. След това се изваждат, разполовяват се и вътрешната им част се изважда, така че външната да е подходяща за пълнене. Ситно нарязаната вътрешна част на лука се запържва заедно с измития и отцеден ориз в силно сгорещения зехтин и към тях се прибавя каймата, като се разбърква непрекъснато. Когато плънката е готова, се подправя със сол, черен пипер и сухия риган. С тази смес се пълни лукът, подрежда се в намазнена тава, долива се малко вода и се пече в предварително загрята на 220 градуса фурна. Малко преди лъкът да е готов, можете да го поръсите с настърган кашкавал. Сервира се украсен със стръкчетата пресен риган.

Изискани котлети от свинско контрафиле със сос от риган

Свинско контрафиле с риган

Необходими продукти: 6- 7 тънки пържоли от свинско контрафиле, сол и черен пипер на вкус, 2 с. л. зехтин, 2 скилидки чесън, 3 с. л доматен сос, 1 ч. л. горчица, 1/2 ч.л. мед, 1/2 ч. л. балсамов оцет, няколко стръка пресен риган

Начин на приготвяне: Пържолите се начукват, намазват се от двете страни с част от зехтина и се подправят на сол и черен пипер. Слагат се за по няколко минути да се опекат на грил-тиган от двете страни. В останалия зехтин се запържва ситно нарязания чесън, котлонът се изключва и се добавят всички останали продукти. Сосът се разбърква и ако е необходимо, се добавя малко бульон. Пържолите се сервират заедно със соса от риган.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати