Салати с жито - икономични, вкусни и полезни

1 от 3 Снимки

1. Топла салата-предястие от пълнени с жито домати


Необходими продукти: 200 г сварено предварително жито, 7- 8 малки домата, шепа стафиди, 1 скилидка чесън, 2 с. л. зехтин, 1 ч. л. лимонов сок, сол и черен пипер на вкус, няколко стръка пресен розмарин

Начин на приготвяне: Разрежете горната част на доматите и внимателно ги издълбайте с лъжица, така че да са готови за пълнене. В загретия зехтин задушете ситно нарязания чесън и вътрешността на доматите. След като всичко изстине, добавете лимоновия сок, свареното жито, стафидите и подправете със сол и черен пипер.

Разбъркайте добре и с тази смес напълнете доматите, похлупете ги с капачетата им и ги опечете в предварително загрята на 200 градуса фурна. Когато ги сервирате, ги украсете с розмарин;

Макар в наши дни житото често да пристига до нас в неузнаваем вид под формата на натъпкани с неизвестни компоненти бели хлябове, престояли сладкиши и какво ли още не, то може лесно да бъде намерено на пазара и в своя естествен вид.

А ако го открием и консумираме именно по този начин, можем да сме сигурни, че надали има толкова полезен продукт като него.

И освен за печива и основни ястия то е подходящо и за свежи салати като алтернатива на киноа, елда и семена. Ето защо сме Ви подбрали 3 класически рецепти за салати с жито, които могат да се впиша в поста и за празника на Света Анна.

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати