Храните с най-високо съдържание на въглехидрати

Храните с най-високо съдържание на въглехидрати

Храните с най-високо съдържание на въглехидрати

За да сме здрави и в добра форма, тялото ни е нуждае от разнообразна храна, която да ни зарежда с енергия и да ни доставя необходимите ни витамини, минерали и други вещества. Можем да разделим храните на четири основни групи – протеини, въглехидрати, мазнини и сурови плодове и зеленчуци.

В групата на въглехидратите са включени всички зърнени храни, картофите, царевицата, захарта и захарните изделия. Въпреки че плодовете са отделна група, някои от тях са с високи нива на фруктоза, което налага да се внимава с консумацията им.

Най-важните видове въглехидрати са скорбялата и захарите, които са основният източник на енергия за организма ни. По време на храносмилането те се разпадат в глюкоза и така снабдяват мозъка и централната нервна система с енергия.

Въпреки важността на въглехидратите за правилното функциониране на тялото ни, приемът им трябва да е умерен. Консумирането на много въглехидрати води до сериозни рискове за здравето ни като покачване на теглото ни, повишаване на кръвната захар, увеличаване на риска от диабет. Затова трябва да сме внимателни с количеството въглехидрати, които приемаме дневно.

Храните с най-високо съдържание на въглехидрати

Храните с най-високо съдържание на въглехидрати са глюкозата, всички видове захар, медът, меласата, пшеничното и царевичното брашно, царевичното нишесте, конфитюрите, шоколадите, бонбоните и сладоледът и другите сладкарски изделия като торти, пасти, халва, сладките напитки, спагетите, макароните и другите видове паста.

С най-високо съдържание на въглехидрати сред плодовете са бананите, гроздето, ябълките и крушите, портокалите, пъпешите, прасковите, сушените плодове, а сред зеленчуците са белите картофи, сладките картофи, царевицата и грахът. Различните видове ориз, боб и леща също са богати на въглехидрати.

За да работи правилно и да сме здрави, организмът ни се нуждае от въглехидрати. Те са основният източник на гориво за тялото ни. Приемът на въглехидрати в умерени количества ще ни помогне да се чувстваме добре.

Специалистите съветват да наблегнем на храни с ниско съдържание на въглехидрати като заменим захарните изделия с плодове, пием фрешове вместо натурални сокове и други подсладени напитки, а бялото брашно заменим с пълнозърнесто.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати