Законите на кухнята тип кашер

Кашерни храни

В продължение на стотици години евреите са пътували от страна в страна, носейки със себе си своите обичаи, съдове за готвене и стари рецепти. Резултатът е, че еврейската кухня е много разнообразна, въпреки че е съобразена стриктно с правилата на основния закон на юдаизма – кашрута. Всъщност именно кашрутът определя какви храни могат да използват евреите. Те се наричат кашерни.

Евреите зачитат съботата като празничен ден – Шабат, на който се сервира тържествена вечеря. С богати трапези се посрещат и другите празници – Песах, Пурим, Ханука. По време на празненствата за Песах е забранена употребата на храна с квас в памет на бягството на евреите от Египет, когато те не са имали време да чакат хляба да втаса. Единственият позволен хляб е безквасната питка, наречен маца.

По същество има три вида домашни животни, които са кашер: говеда (едър рогат добитък), овце и кози. Въпреки че не са много широко разпространени, в тази категория попадат също и елен, бизон, газела, антилопа, жираф и др.

Не е достатъчно месото да бъде от незабранено животно, за да е кашерно. То трябва да е заклано по най-бърз и щадящ начин от шохет – ритуален касапин, и да няма кръв, защото консумацията ѝ е забранена. Използват се няколко начина за пълно обезкървяване: чрез бързо клане и източване, чрез накисване на месото във вода, чрез осоляване, тъй като солта изтегля течностите.

Кухнята тип кашер позволява само риби, които имат перки и люспи. Някои риби имат много малко люспи или губят своите при изваждане от водата, но въпреки това те са разрешени. Всички останали плуващи животни като октопод, калмари, скариди и раци не са приети.

Агнешки кюфтета

Еврейските свещени книги считат за годни за кашерно готвене домашните птици. Такива са пилетата и кокошките, пуйките и гъските, стига да са заклани по канона.

Повелята Не вари яре в млякото на майка му забранява да се употребяват заедно млечни и месни продукти, дори да се използват еднакви съдове за готвенето им.

Този закон е един от най-стриктните. Във всяка еврейска кухня има по два чифта дъски за рязане, тави, тенджери и дори ножове – едните за месо, другите за млечни продукти. Евреите никога не пържат и не задушават месо в масло, а само в растително олио.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати