Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да обезмирисяваме месото?

Как да обезмирисяваме месото?

Месо

Макар вече да е доказано, че хранейки се по-определен начин вегетарианците и веганите могат да водят напълно здравословен начин на живот без да консумират месо, е безспорен и фактът, че то е един от най-полезните продукти поради високото си съдържание на протеини. А за повечето българи спокойно може да се каже, че рядко сядат на масата без вкусно печено месо, приготвени на скара пържолки или ароматна домашно приготвена месна яхния.

Освен да се научите да приготвяте месото, така че то да е вкусно, е добре обаче и да знаете какво да правите ако усетите, че е започнало да се вмирисва и се налага да вземете някакви мерки по въпроса:

- Преди всичко е важно да се каже, че е най-добре да не се налага да обезмирисявате месо, защото често то вече е развалено. Поради тази причина винаги купувайте месо, което да има свеж вид и го обработете термично възможно най-скоро.

- За да сте сигурни, че рибата, която купувате е прясна, гледайте освен тя да има свеж вид, да е и с бистриочи.

- Вероятно най-ефективният метод за обезмирисяване на месо е докато го варите да пуснете 1- 2 парченца дървени въглища, които после да премахнете.

- Независимо дали ще обезмирисявате месо или риба, е много важно преди да пристъпите към това, продуктите да бъдат измити под студена течаща вода.

- Изпитан метод за обемирисяване както на месо, така и на риба, е като ги сложите за едно денонощие да се киснат в дълбок съд с вода, към който е прибавена 1 к. ч. оцет. Преди да ги обработвате термично ги изплакнете добре, за да не киселеят.

Мариновано месо

- Ако искате да премахнете миризмата на по-старо агнешко, овнешко или говеждо месо, го натрийте с ракия и го оставете да престои така за едно денонощие.

- Можете лесно да обезмирисите месо като го измиете и го мариновате за няколко часа. Има най-различни рецепти за марината, но тази която е подходяща за всякакъв вид месо, включително и от дивеч, се състои от кипнати във вода оцет, вино, дафинов лист, карамфил и зърна черен пипер. По желание може да се добави и бахар. Месото се маринова след като маринатата е изстинала и от време на време се обръща, за да попие всички съставки.

- Ако месото, независимо от какво е, има прекалено силна и неприятна миризма, най-добре просто го изхвърлете, защото вероятно е развалено. Дори и да успеете да премахнете миризмата му, има голям шанс да се сдобиете с болки в стомаха или дори да се натровите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Мартина Тракова
Използват се тъй наречените силни подправки като червен пипер,черен пипер,чубрица.Никога не купувам "мариновано" месо от магазина!
2
1