Тънкости при приготвянето на скара

Тънкости при приготвянето на скара

Месо на Скара

Малко са хората, които могат да устоят на ароматно месо, приготвено на скара. Ако все пак още не сте се занимавали с печенето на месо на скара е добре да знаете някои тънкости:

- Когато работите с истинско барбекю, а не на електрическа скара, се подсигурете с качествени дърва. Забравете за дървата от ела или бор, тъй като те съдържат смола, която ще развали вкуса на месото. Най-подходящи са черешовото, ябълковото и сливовото дърво.

- За скара е подходящо всякакъв вид месо, но задължително трябва да е прясно, а не замразено. Ако не сте натрупали все още много опит при приготвянето на месо на скара, заложете на свинското и пилешкото, защото там шансът да сбъркате е много малък. Вероятно най-лесни за печенето на скара са кюфтетата и кебапчетата и е най-добре като любител да започнете от тях.

- Преди да сложите месото да се пече на скарата можете да го мариновате за около 1 час. Това обаче означава Вие сами да си приготвите марината от желаните съставки и подправки, а не да купувате готово мариновано месо. В много от случаите то се маринова, защото е остаряло и се е вмирисало. Можете и просто да поръсите месото със сол и черен пипер, запазвайки собствения му аромат.

- Винаги мажете скарата с мазнина, за да не залепва месото по нея и за да не прегорят и не се усещат ароматите от предходните продукти.

Месо на Грил

- Ако приготвяте шишове и шашлици е добре да сложите клечките за няколко минути на огъня и чак тогава да забучвате месото на тях, защото така то ще се запази по-сочно.

- Когато слагате месото на скарата, независимо дали е електрическа или на дърва, тя трябва да е достигнала подходящата температура за печене. Ако ще приготвяте месото на скара на дърва, вземете до себе си и шише вода, за да може да реагирате веднага, ако огънят реши да Ви прави номера.

- Ако приготвяте риба на скара не забравяйте, че тя става много бързо и е добре да не се отделяте от скарата, докато я приготвяте. Това важи в пълна сила и за телешкото месо, което вероятно е най-капризното месо за печене на скара. То рядко се получава успешно от първия път, тъй като или ще е сурово, или ще сте го държали прекалено дълго на огъня и ще е изсъхнало и безвкусно.

- Ако искате на приготвите на скара по-тънки филенца, котлетчета или дробчета, не ги осолявайте предварително, а след като вече са изпечени.

Рейтинг

5 0
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати