Изпитаните методи за обезсоляване на пресолената манджа

Изпитаните методи за обезсоляване на пресолената манджа

Пресоляване
Освежител против неприятни миризми за хладилник
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Освежител против неприятни миризми за хладилник
8.90 лв.
Виж ››

Солта е подправката, която присъства във всяко едно ястие. Точната доза обаче понякога може да бъде превишена. Често се случва да сложим и по-малко от солта, отколкото е нужно на гозбата. Разбира се, доста по-сериозен е случаят с пресолената манджа, тъй като дори да сме посолили малко гозбата, непосредствено преди ядене можем да поправим тази грешка.

Как можем да обезсолим дадена манджа и тя пак да бъде вкусна?

Има няколко изпитани метода, които могат да бъдат от полза на всяка домакиня. Преди всичко прекалено солените ястия никак не са полезни за здравето – могат да повишат кръвното налягане, по тялото могат да се получат отоци и т.н.

Един от изпитаните методи за обезсоляване на гозба е с помощта на картофи. Ако сте установили, че супата или ястието ви са прекалено солени, обелете няколко картофа (2-3), измийте ги добре и ги сложете към гозбата цели.

Манджата трябва да ври, когато добавяте картофите, а след това трябва да оставите ястието да поври заедно с целите зеленчуци още около десетина минути. След това опитайте гозбата и сами ще се уверите в ефекта от този съвет.

Картофи

Ако не ви се намират картофи у дома, опитайте да решите проблема, като заместите зеленчуците с една филия хляб, която сте препекли предварително.

Пресолената супа или бульон могат да се обезсолят и с помощта на ориз. Измийте хубаво половин чаена чаша ориз и я добавете към гозбата. Оризът може да бъде заменен с кафена чашка прясно мляко.

Гозбите със сос се обезсоляват сравнително лесно, но какво да направите, ако сте пресолили печено месо?

За целта ще са ви необходими следните неща – кърпа, 1 ч.л. сол, вода и тенджера, в която парчето месо да се събира.

Първо хубаво намокрете кърпата и завийте парчето месо в нея. Следва да поръсите с чаената лъжичка сол кърпата и да сложите вече опакованото месо в затворен съд.

След около час отворете съда и ще забележите, че по повърхността на кърпата са се образували кристали – след тази процедура месото ще бъде напълно годно за консумация.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Сия Рибагина
Сия Рибагина
08.05.2016 10:50
И аз използвам картоф,дори онзи ден пресолих и с един картоф се оправи,дори после ми беше безсолно.Това за месото не го знаех,но ще го имам в предвид ако ми се наложи :)
0
0
Илияна Димова
Да , правилни съвети, използвала съм най-вече обезсоляване с картофи
0
1