Хапвайте тези храни срещу есенните алергии

Хапвайте тези храни срещу есенните алергии

С настъпването на есента идват и досадните есенни алергии. Природата е безспорно най-добрият лечител, като ни е осигурила и перфектни средства за борба с тези малки сезонни неразположения.

Ето и полезен списък с най-ефикасните есенни храни срещу алергиите:

Броколи

Броколите са едно от най-добрите средства за почистване на синусите. В тях има високо съдържание на витамин С, който играе съществена роля при облекчаване на алергиите. Изследователите са открили, че около 500 милиграма витамин С дневно може да облекчи симптомите на алергия. Само с една чаена чаша пълна със сурови броколи приемаме повече от 80 мг.

Холандско зеле

Холандското зеле е от семейството на броколите, но разликата при него е, че има високо съдържание на витамин А. Тази негова съставка облекчава симптомите на алергиите. Изследвания са показали, че хората с установена липса на витамин А често развиват астма и алергия.

Бяло зеле

В бялото зеле има високо съдържание на каротеноиди, които също облекчават алергиите. За да може по-лесно организмът ви да усвои полезния елемент, трябва да готвите зелевите листа в продължение на 30 до 60 минути. По този начин полезните съставки преминават и във водата, която можете да използвате за варене на ориз, супа или яхния.

Лук и чесън

Лукът и чесънът неслучайно са широко застъпени в българската народна медицина. Те съдържат кверцетин. Веществото доказано помага в борбата с алергии, действа като антихистамин.

Хапвайте тези храни срещу есенните алергии

Тикви

Подобно на броколи и зеле, тиквите също са богати на каротеноиди, които борят алергиите. С консумацията на тиква организмът си набавя добро количество витамин A, който е важен срещу алергиите.

Моркови

Морковите също са богати на каротеноиди, особено бета-каротин, който отблъсква алергията. По-полезно е, ако морковите се запарват или задушат, отколкото ако се ядат сурови.

Коприва

Копривата съдържа хистамин, което е доказано средство за борба с алергиите. Похапването на коприва освен че може да облекчи симптомите на алергиите, може да служи и за превенция срещу тях.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати