Намалете калориите в ориза с кокосово масло!

Ориз

Оризът е сред въглехидратните храни с доста калории. Той е една от най-разпространените култури в цял свят и присъства като основен елемент в редица национални кухни. Предвид масовата му употреба студент от Колежа на химическите науки в Шри Ланка и неговият наставник са открили начин как да намалят калориите му, като в същото време добавят и някои ползи за здравето.

Днес около 90% от световните добиви ориз биват консумирани в Азия. Малките бели зрънца присъстват на масата на азиатците във всяко хранене. Домакините в цял свят обичат ориза поради ниската цена и широкия избор от методи за приготвяне. Той може да се вари, пържи и задушава. Подхожда си с почти всичко и винаги става невероятно вкусен.

Подобно на други богати на нишесте продукти, белият ориз не е от най-полезните продукти. В една чаша се съдържат 200 калории, които в по-голямата си част се превръщат в мазнини. Консумацията на бял ориз по презумпция се свързва със завишен риск от диабет.

Именно поради тези причини студент от Шри Ланка се е заел да намери начин за приготвяне на ориза, чрез който калорийната му стойност да се намали. Той открил, че по прост химичен път могат да бъдат постигнати наистина невероятни резултати. На практика, когато водата заври, преди да се добави оризът, трябва да се капнат няколко капки кокосово масло. След това суровите бели зрънца се сваряват и се прибират в хладилник за 12 часа.

Предварителните изследвания показват, че не всички нишестета, които постъпват в организма от храните, са еднакви. Някои от тях са лесно смилаеми и се обработват бързо от организма. Те се превръщат в глюкоза, след което и в гликоген. Други обаче биват наричани резистентни и отнемат повече време за обработка. И в крайна сметка не се превръщат в гликоген.

Кокосово масло

Така например вредни видове нишесте се откриват в картофите. Когато нивата на смилаемата скорбяла се намалят, се намаляват и калориите. Именно това е и идеята на приготвянето на ориз с кокосово масло. Освен че намалява калориите наполовина, кокосовото масло има множество ползи, които придава на ориза.

Учените са категорични, че нагряването и охлаждането на някои зеленчуци като сладки картофи и грах също променя размера на резистентните нишестета. Така калориите се намаляват с повече от половина.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати