Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Три интересни рецепти от виетнамската кухня

Три интересни рецепти от виетнамската кухня

Виетнамска кухня

Подобно на останалите азиатски държави, така и във Виетнам кулинарните умения и традиция зависят от добрия баланс на петте вкуса, а именно умелото съчетаването на горчиво, солено, сладко, кисело и пикантно.

Счита се, че за да е вкусно едно виетнамско ястие, то трябва винаги да е приготвено от пресни продукти, поради което се набляга единствено на сезонните плодове и зеленчуци.

В случая сме Ви подбрали някои рецепти от виетнамската кухня, с които можете да организирате менюто си за целия ден и да се потопите в света на тази приказна азиатска държава:

Бъркани яйца по виатнамски

Бъркани яйца по виетнамски

Необходими продукти: 400 г изцедено и натрошено тофу, 50 г олио, 9 яйца, 3 с.л. ситно нарязан зелен лук, 3 с.л. светъл соев сос, няколко стръкчета кориандър

Начин на приготвяне: Тофуто се запържва в мазнината от всички страни за около 5 мин. В купа се разбиват яйцата със соевия сос, изсипват се при тофуто и се пържат за 4 мин. с леко разбъркване. Когато са готови, се поръсват със лука и кориандъра.

Обедна супа от кокошка

Виетнамска супа

Необходими продукти: 1 кокошка, 200 г изсушени гъби шийтаке, 200 г оризово фиде, лимонови изсушени листа, сол на вкус

Начин на приготвяне: Вътрешностите на кокошката се изваждат и тя се измива добре. Разрязва се на парчета и се слага да се вари в подсолена вода. След около 1 час се добавя фидето и гъбите. Когато гъбите омекнат, се сипват и нарязаните на дребно дреболии. Малко преди всичко да е готово, се слагат и няколко стрити листенца от лимон. Готовата супа от кокошка се консумира, докато е топла.

Вечеря от пикантна карамелизирана риба

Зеле по виетнамски

Необходими продукти: 2 бр. рибни филета, 55 г захар, 1- 2 ситно нарязани люти чушлета, 1 парче джинджифил, 1 глава китайско зеле, 2 с. л. лимонов сок, 1 с. л. азиатски рибен сос, няколко стръкчета кориандър

Начин на приготвяне: Захарта се нагрява заедно с малко вода, докато започне да се карамелизира. Към нея се добавят рибеният сос, едро нарязания джинджифил, лютите чушлета и вода. Когато всичко кипне, се добавят рибните филета, без да се нарязват с кожата към дъното на съда. Добавя се и едро нарязаното зеле. Съдът се оставя да къкри на слаб огън до омекването на зелето, поръсва се с кориандъра, подправя се с лимоновия сок и се сервира заедно с ориз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest