Готвенето със слънчогледово олио може да ви причини рак!

Слънчогледово олио

Ако често готвите със слънчогледово олио, увеличавате риска да страдате от раково заболяване в бъдеще заради отделянето на токсини, твърдят учените от университетите в Оксфорд и Лестър.

Въпреки че ненаситените мазнини са полезни за човешкия организъм, учените предупреждават, че в растителните масла като слънчогледовото олио, царевичното и рапичното олио, те могат да бъдат изключително опасни за вашето здраве.

Освен опасните онкологични заболявания готвенето със слънчогледово олио води и до малоформации по време на бременност, възпаления, язва и повишено кръвно налягане.

Отровните химикали, които се отделят при готвене със слънчогледово олио, не са за подценяване. Затова експертите съветват да пържите в зехтин, кокосово масло или дори свинска мас, които са богати с полинаситени мазнини и не са рисковани за вашето здраве.

До експертното заключение се е стигнало след редица опити със загряване на растителни масла. Установено е, че при слънчогледовото, царевичното и рапичното олио се отделят химикали, наречени алдехиди, които са причинители на рак, сърдечно-съдови заболявания и деменция.

слънчогледово олио и оцет

В една порция риба или картофки, пържени в слънчогледово олио, се съдържат 200 пъти повече токсични алдехиди от безопасният дневен лимит според Световната здравна организация.

За сметка на това зехтинът и маста произвеждат много по-ниски нива на токсичните химикали, като най-полезно се оказва кокосовото масло.

Въпреки това учените подчертават, че когато маслата са напълно чисти и автентични, те не представляват заплаха за човешкото здраве.

Някои теории твърдят, че вредата от пърженото слънчогледово олио се дължи на факта, че растителните масла са богати на омега-6 мастни киселини, които намаляват и заместват в мозъка важните омега-3 мастни киселини.

Този неправилен обмен е причината за повечето заболявания, тъй като така тялото губи ценни хранителни елементи.

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати