Шампанското било обявено за прокълнато

Шампанско

Прокълнато, или дяволско вино - така е било известно шампанското до XVII век, когато монахът Дом Периньон се сетил, че за да се избегне вторичната ферментация, питието трябва да се излива в бутилки.

Дотогава вторичната ферментация карали бъчвите с пенливо вино от областта Шампан във Франция да се взривяват. Той е автор и на телчето, което задържа тапата на шампанското.

В чест на монаха "Моет и Шандон" пускат през 1936 г. шампанско с неговото име. На цвят то е бледожълто, ухае на кайсия и мед със съвсем слаб дъх на опушено.

За да се нарече пенливото вино шампанско, то не само трябва да е произведено в прочутата френска област Шампан, но да е създадено от някой от следните сортове висококачествено грозде: "Пино ноар", "Шардоне" или "Пино мение".

То отлежава поне година и половина, като след това се прави специално завъртане. Всеки ден бутилките, в които е разлято шампанското, се въртят леко, докато гърлата им не застанат надолу. Тогава се маха утайката, без да се смеси с напитката.

За да отворите шампанското така, че да не залеете всички около вас, разхлабете телчето и леко завъртете бутилката, за да освободите тапата.

И запомнете - шампанско се поднася в специални чаши, на столче и много тесни. По този начин мехурчетата остават по-дълго време в чашата.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати