Кафето ни пази от психози и сърдечни заболявания

Кафе
Практичен сушилник за мивка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен сушилник за мивка
16.00 лв.
Виж ››

Американско изследване е установило, че най-върлите почитатели на кафето, които пият между три и пет чаши дневно, живеят повече от тези, които не консумират напитката. Те са много по-малко застрашени от преждевременна смърт следствие на диабет, сърдечно-съдови заболявания и Паркинсон. Освен това се самоубиват много по-рядко.

Авторите на изследването от Харвардската школа за обществено здраве са установили, че кафето има благотворно действие, независимо дали е с кофеин или не. Това е твърде странно, тъй като до момента се предполагаше, че именно кофеинът е този, който действа положително. Оказва се обаче, че кафето само по себе се действа като превенция срещу заболяванията.

В рамките на изследването са анализирани данните от три големи проучвания. В тях общо 300 000 здравни експерти и медицински лица са попълнили анкети относно здравето си и начина си на живот през последните 30 години.

Те били разделени на три големи групи. Първата била от хора, които не пиели кафе. Втората консумирала по малки количества от горещата напитка - до две чаши дневно, а третата приемала умерени количества - между две и пет чаши на ден.

Кофеин

При сравнение на данните се оказало, че между пиенето на кафе и занижения риск от ранни заболявания съществува връзка, макар и причината за нея да не е изяснена все още. За разлика от по-ранни проучвания, в това не е открита връзка между кафето и заниженият риск от поява на рак.

В почти 100% от случаите се оказва, че умерената консумация на кафе води до занижен риск от смърт. Редовната консумация на горещата напитка ни пази от развитието на неврологични, сърдечносъдови и психологични проблеми и заболявания.

Специалистите смятат, че кафето може да се включи във всеки здравословен хранителен режим, без да пречи на останалите навици. То обаче не е подходящо за всеки и не се препоръчва на деца и бременни жени.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати