Над 50 процента от българите подкрепят данък вредни храни

Вредни храни

Цели 53 процента от българите подкрепят въвеждането на данък вредни храни, предложен от здравния министър Петър Москов. 45 процента от нашенците обаче признават, че не проверяват съдържанието на храните, които купуват.

Това показват данните на Алфа Рисърч, които са провели проучване сред 1100 българи, съобщават от Дневник.

Резултатите от изследването показват, че хората у нас масово не знаят конкретното съдържание на храните и напитките, които консумират.

Социологическото проучване отчита, че 53% от българите четат етикета на хранителните продукти, но 25% процента от тях са започнали да обръщат внимание на тази информация едва през последния месец след широките дебати за вредните храни.

45% от сънародниците ни, от друга страна, казват, че нито веднъж не са чели информацията за храните на етикета.

Всеки втори българин споделя, че хапва от продуктите с високо съдържание на захар и сол. 43% от анкетираните нямат представа кои са стоките с високо съдържание на кофеин, таурин и хидрогенирани растителни мазнини.

Понички

Само 10% от допитаните се смятат за информирани относно съставките, които се съдържат в храните ни. 26% не са чували кои са вредните съставки, а 49% знаят само част от тях.

Подкрепата за данък вредни храни е еднакво силна както сред хората с висок материален статус, така и сред тези с по-ниски доходи, които са определяни като най-потърпевши от вредните храни у нас.

Мнението на българите е, че ако рисковите за здравето стоки поскъпнат, това ще се отрази само положително на нашето меню. Най-големите притеснения са за децата, които редовно хапват храни с високо съдържание на сол и захар.

Мярката, предложена от Петър Москов, ще е сигурен начин за ограничаване на вредните съставки в режима на малчуганите, които са на челни места по затлъстяване в Европа.

Рейтинг

5 2
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати