gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Хранене при хронична умора през зимата

Хранене при хронична умора през зимата

Хранене при хронична умора през зимата

Хроничната умора и непрестанната сънливост съпътстват много хора, особено през зимните месеци. Най-добрият начин да се преборите с това, са леките промени, които може да направите в менюто си.

Зимата дойде, а в студените дни тялото ни се нуждае от по-малко кислород. Поради това всички наши органи са склонни да заспят много по-лесно. За да избегнете това, е нужно да ги подхранвате с желязо. То помага на клетките отново да започнат да дишат, което ще спре желанието за сън.

Всеки възрастен се нуждае от 18 мг желязо дневно. То може да бъде открито в яйчения жълтък и червеното месо. Най-големи дози се откриват в говеждия черен дроб. 200 г от него дневно осигурява ежедневната доза.

Сред причините за хронична умора място намира и недостатъчното количество въглехидрати. Това води до зимна сънливост. В този случай тялото съвсем обосновано търси нещо сладко.

Захарта повишава нивото на глюкозата, но ефектът е краткотраен. За да не попаднете в този капан, заменете шоколада с овесена каша.

Хранене при хронична умора през зимата

Зърнените продукти и най-вече булгурът са сред задължителните храни за зимата. Те имат способността да зареждат тялото с енергия за повече време. Една стабилна закуска с тях ще ви държи будни поне за няколко часа.

Напитките през зимата са от особено значение за това да се чувстваме бодри. Заложете на витаминозните чайове, шипкови отвари и ягодови сиропи.

Винаги избирайте храните, които съдържат витамин С. Освен че лекува хроничната умора, той ще подсили имунитета ви и ще ви подготви за предстоящите студени дни.

Не правете грешката да увеличавате кафето, за да преборите чувството за сънливост. Честата му употреба има способността да изтощава нервната система, което още повече изморява тялото и организма.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати