gotvach.bg»Статии»Любопитно»Морската сол е пълна с пластмаса?

Морската сол е пълна с пластмаса?

Морска Сол

Учени от Източнокитайския университет в Шанхай изследвали китайската морска сол и открили една твърде странна съставка в нея. Оказва се, че във всеки килограм сол има стотици мискроскопични пластмасови частици. Те попадат в човешкия организъм и го разболяват.

В своето изследване учените са разгледали под микроскоп състава на 15 марки морска сол, както и този на още няколко вида сол, закупени от китайски магазини.

Във всички видове морска сол те открили средно между 550 и 681 частици микропластмаса на килограм. В другите видове количеството ѝ било до 204 частици на килограм. Това учените обясняват с факта, че дори каменната сол се обработва със същите машини, както и морската.

Микропластмасата в природата се образува от два основни източника. Всички пластмасови предмети, които безразборно биват изхвърляни, се разграждат и попадат в природата. Вторият източник са всички козметични продукти, които ежедневно използваме.

При разграждането се образува едно огромно количество микропластмаса с размери от 5 мм, които са невидими за човешкото око. Те попадат в природата и респективно във водата, морските животни ги поглъщат и благодарение на хранителната верига лесно попадат в човешкия организъм.

Сол

Най-много микропластмаса попада в човек благодарение на морските дарове – до 11 000 частици годишно. Оказва се обаче, че чрез морската сол поглъщаме още около 1 000 малки пластмасови зрънца годишно.

Те увреждат тъканите и внасят в тялото ни вредни химикали, които се натрупват и водят до развитието на редица заболявания, някои от които смъртоносни.

До момента най-големи количества микропластики са открити в готварска сол, произведена в Китай.

Проблемът обаче е глобален, тъй като страната на практика е най-големият производител на сол в света и засяга хора на стотици километри от нея.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати