Приложение ни помага да не сме прахосници

Пазаруване

Двама френски студенти измислиха хитър начин, с който да се предотврати огромното разхищение на храна, което от години съществува в столицата на Франция Париж.

Младежите са създали мобилно приложение, което осъществява моментална връзка между собствениците на магазини в столицата и клиенти, искащи да пазаруват големи количества храна, но на по-ниски цени.

Приложението излезе на пазара в началото на годината и вече се радва на сериозен успех. Цената, която трябва да плати всеки желаещ да го изтегли и инсталира на телефона си, е символична – 6 евро, но ползите от него са много, като те не са само финансови, пише Ройтерс.

Само за два месеца след излизането регистрираните магазинери в системата са се увеличили с близо 230 процента от първоначалния им брой, а желаещите да пазаруват на промоция клиенти вече са близо 24 хиляди.

Приложението свързва собственици на магазини в Париж с клиенти в близост до тях и чрез него обектите предлагат намалени продукти, които все още не са продадени.

Смартфон

Французите, въпреки че са известни със своята гурме кухня, създават новото приложение, за да бъдат сигурни, че храната няма да бъде пропиляна.

Самото приложение е наречено OptiMiam. Първоначално то е свързвало парижките пекарни с клиенти, но постепенно всякакви търговски обекти, занимаващи се с предлагане на хранителни продукти, са пожелали да се включат в системата за информиране на клиентите.

Всеки ден магазинерите подробно представят онлайн излишъка от храна с намалената цена. Информацията мигновено се изпраща към мобилните телефони на клиентите, които използват приложението и се намират най-близо до обекта. Създателите се надяват да получат необходимите средства, за да разширят своята идея извън Париж, а защо не и в цяла Европа.

Проблемът с разхищението на храна е регистриран в цяла Европа. Последни социологически изследвания показват, че всеки българин изхвърля между 80 и 100 килограма храна годишно. Тези данни са значително по-високи в Западна Европа.

Например в Холандия се изхвърлят между 250 и 300 килограма годишно. До 80 процента от изхвърляната храна в Европа, или 47 млн. тона годишно, може да се избегне, сочи проучване, поръчано от Европейския съюз.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати