gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Червеното месо увеличава риска от инсулт!

Червеното месо увеличава риска от инсулт!

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1301
Телешко Месо
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см-15%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
28.00 лв.
23.80 лв.
Виж ››

Въпреки че е богат източник на протеини, консумацията на червено месо увеличава риска от инсулт, показва експертно проучване, цитирано от Ройтерс.

В изследването са анализирани данните на 11 000 души, чието здраве е следено в продължение на 23 години. Никой от участниците в проучването не е променял хранителните си навици в рамките на годините, през които са наблюдавани.

В края на изследването е установено, че доброволците, които от самото начало са заявили, че консумират повече червено месо, са увеличили риска от поява на сърдечен исхемичен инсулт с 47%.

При хората, които не са консумирали този вид месо, подобна тенденция не е установена. Няма и връзка между заболяванията и другите източници на протеини като пилешкото месо и морските дарове.

Въпреки че предишни проучвания откриват връзка между високопротеиновите диети и инсулта, резултатите са противоречиви. Настоящото изследване затвърждава схващането, че червеното месо крие потенциална опасност.

Червено Месо

Няма проблем да се консумира червено месо - за предпочитане крехко, стига да е в ограничено количество, заявява ръководителят на медицинския екип доктор Бернхард Харинг.

Изследване на американски учени преди няколко години откри в червеното месо химикал, който според тях обяснява защо прекаляването с неговата консумация води до сърдечни заболявания.

Пред Нейчър медисин екипът от диетолози показа, че L-карнитинът в червеното месо се трансформира в химикала ТМАО, който увеличава нивата на лошия холестерол и по този начин застрашава сърцето.

ТМАО често е пренебрегван, но има значимо влияние върху метаболизма на холестерола, пояснява доктор Хейзън след получените резултати.

Препоръчителната доза от червеното месо е не повече от 70 грама на ден, съветват лекарите във Великобритания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати