Кои са основните грешки в готвенето, които допускате?

Кои са основните грешки в готвенето, които допускате?

Готвене

Най-вкусната храна безспорно е домашно приготвената. Когато готвим у дома, можем да заложим на чисти и естествени продукти. Често обаче домакините допускат грешки, които са способни да съсипят усърдната им работа. Ето кои са най-големите грешки, които допускате в кухнята:

Не опитвате

Готвенето не е точна наука и в процеса на обработка на храните всичко може да окаже влияние. Поради това е добре често да опитвате това, което приготвяте, за да сте сигурни, че вкусът е точно този, който гоните. Надали сте толкова добри, че да преценявате всичко на око.

Не чакате тигана да загрее

Няма как да запържите лука до златисто, ако го сложите заедно с мазнината директно в студения тиган. Правилното е първо да го сложите да се загрее леко, след това да затоплите леко и мазнината и чак след това да добавите лука.

Не познавате фурната си

Логично е, когато в рецептата пише да печем на 250 градуса, да включите фурната на точни тази температура. Тези уреди обаче доста се различават едни от други, така че е добре да познавате своята печка. За да сте сигурни в температурата, най-добре използвайте термометър.

Нямате търпение

Щом в рецептата пише, че трябва да кипи, това не е същото, като да къкри. Готвенето изисква голяма доза търпение и ако не разполагате с такова, по-добре не се захващайте.

Кулинария

Режете месото безразборно

Преди да нарежете месото, е добре да го огледате добре. За да избегнете жилавите парчета, винаги го режете срещу мускулните влакна.

Готвите всичко наведнъж

Много по-лесно е да сложите всичко в един тиган, но резултатът накрая е повече от плачевен. Храната отделя влага при готвенето и ако няма достатъчно място за всички продукти, накрая половината продукти ще са меки и задушени, а останалите – прегорели. Различните продукти изискват различно време за топлинна обработка и е най-добре да се съобразявате с него.

Не размразявате и не разтопявате

Продуктите могат да се размразяват непосредствено преди готвенето, но вкусът им изобщо не е същият като този, ако ги оставите на стайна температура за няколко часа. Същото е и с маслото – вместо да го разтапяте на котлона, много по-добре е да го нарежете на малки парченца и да го оставите на стайна температура.

Не знаете как да приготвяте зеленчуците

След като са прекарали необходимите 3-7 минути във врящата вода, зеленчуците продължават да се готвят. Това е причината често да стават меки и кашкави. За да избегнете това или трябва да ги сервирате веднага, или ги потопете в купа с леденостудена вода, която ги шокира и ги запазва апетитни и хрупкави.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Илияна Димова
Да много хубави съвети , нямам изграден навик, всеки път, когато готвя да опитвам ястието
1
0