Храните в Русия поскъпват заради конфликта с Турция?

Пазаруване

Назрелият конфликт между Русия и Турция изглежда ще се отрази и върху стойността на храните в Руската федерация. Причина за конфликта бе сваленият руски боен самолет от турските власти на 24-ти ноември.

В отговор на случилото се руснаците предприеха някой мерки. Само четири дни след инцидента руският държавен глава Владимир Путин прие указ, с който налага ембарго върху вноса на някои турски стоки. Той също така засили контрола при внасянето на хранителни продукти от Турция и забрани руски работодатели от определени сектори да наемат турски граждани като персонал.

Междувременно още преди официалното приемане на указа в медиите се прояви новина, че доставчиците срещат проблеми при митническите пунктове. Дори в момента български, румънски, казахстански и молдовски тирове с турски стоки са блокирани на руската граница.

Не е изключен скок в цените на хранителните продукти в Русия, ако вносът от Турция не бъде заменен бързо. При подобни важни промени в обема на вноса има отражение както върху стокообората, така и върху обема на продоволствените стоки, обяви руският зам.-министър на икономическото развитие Олег Фомичов, цитиран от ТАСС.

Храни в Русия

Фомичов не скри обаче, че за момента възможността от покачване на цените не е особено голяма. Докато течеше Руският икономически и финансов форум в Дубай, руският зам.-министър на икономическото развитие обясни, че Турция се явява петият по обем търговско-икономически партньор на страната. По тази причина наложените промени ще укажат влияние върху върху макроикономическите показатели на държавата.

След събарянето на руския самолет от турците отношенията между Москва и Анкара значително се влошиха. Отменен бе безвизовия режим с Турция, а туроператорите бяха призовани да не развиват дейността си на турска територия. Заговори се също така, че ще бъдат прекратени и големи съвместни проекти между двете страни.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати