Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Не посягайте към мушмулите, преди да сте прочели тези факти за тях!

Не посягайте към мушмулите, преди да сте прочели тези факти за тях!

Мушмули

Когато стане дума за отглеждането на овощни дръвчета, всеки се сеща първо за фиданки, които раждат ябълки, круши, вишни, череши, дюли и други често срещани плодове, а мушмулата остава някак си настрана.

А не бива да е така, защото нейните плодове са изключително полезни за човешкия организъм и освен това отглеждането им не изисква някакви особени познания. Поради тази причина е добре да се информирате малко повече за тези скъпоценни дръвчета. Ето какво е важно да знаете за мушмулата и за нейните плодове:

- Мушмулата е вероятно най-непретенциозното за отглеждане овощно дърво. То е много студоустойчиво и сухоустойчиво и може да вирее в почти всякакви почви без варовитите. Не държи нито да бъде наторявано, нито да е често поливано;

Мушмули

- Мушмули могат да бъдат отглеждани из всички райони на България, но са най-разпространени из планините Сакар и Странджа;

- По света можете да срещнете диворастящи мушмули из целия Балкански полуостров, в Мала Азия, Иран, Крим и Кавказ;

- Когато купувате мушмули, не ги избирайте спрямо големината, защото обикновено по-малките и средните плодове са много по-вкусни и сочни. Освен това гледайте да не са прекалено твърди, защото това може да означава, че още не са добре узрели;

- Мушмулите са последните плодове, които се прибират от овощната градина. В зависимост от климатичните условия това обикновено става в края на октомври или дори началото на ноември. В някои държави мушмулите пък се обират през пролетта, защото успяват да оцелеят през зимата и не падат от дървото;

Мушмули

- За разлика от много други овощни дървета мушмулата ражда плод всяка година. От едно дърво се получават около 14- 16 кг плод;

- Обраните от дърветата мушмули се съхраняват в касети на пластове, но по-меките плодове, които са податливи към мухлясване, трябва да бъдат консумирани веднага. Друг вариант за съхраняването на плодовете за по-дълъг период от време е като се стерилизират със захар за около 50- 60 мин;

- Можете да използвате мушмули за приготвянето на редица сладкиши и солени ястия и дори за напитки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest