Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Арменски тестени специалитети

Арменски тестени специалитети

Арменски хляб

Арменската кухня отразява историята и географията на арменския народ, както и местата, които той е населявал. Кухнята също така отразява и традиционните селскостопански култури и животни, отглеждани в районите, населени с арменци.

Арменците са прочути и със своите тестени специалитети. Ето и най-известните и вкусни от тях:

Арменски бюрек

Бюреците се правят от тънки листове тесто. Най-честата им плънка е направена от сирене и спанак. Арменците ядат бюреци на закуска, но често ги сервират и като предястие. Популярна разновидност е така нареченият воден бюрек, който наподобява лазаня, но корите за него се приготвят на тиган, а след това се пълнят с плънка. За пълнеж може да се използват кълцано пържено месо, кайма и спанак с тахан сос.

Бюрек със спанак

Лаваш

Това е един от най-известните арменски специалитети, направени от тесто. Лавашът е безквасен хляб, наподобяващ пърленка. През 2014 година беше признат от ЮНЕСКО за традиционния хляб, израз на култура на Армения и включен в списъка на организацията за представител на нематериалното културно наследство на човечеството.

Лавашът се приготвя от брашно, вода и сол. Дебелината на хляба варира в зависимост от това колко тънък се разточва. Често се поръсва със сусамови семена и/или макови семена. Хлябът се пече в пещ. Изсъхва бързо и може да се съхранява повече от година. Ако е престоял дълго време, се поръсва с вода, за да стане мек отново.

Матнакаш

Матнакаш

Матнакашът е традиционен арменски квасен хляб. Прави се от пшенично брашно с мая или квас. Прави се в овална форма като погача. Характерният му златен или златисто-кафяв цвят на кората се постига чрез поръсване на повърхността на хляба с подсладен чай непосредствено преди печене.

Арменски козунак – чорек

Арменски козунак

Чорег е арменски козунак, който се замесва за великденските празници, както и повечето други подобни сладки тестени храни при християнските народи. Тестото се разделя на нишки, които се оплитат. Характерна подправка за чорека е махлеб, която се извлича от специфичен вид черешово дърво. Има богат плодово-цветен аромат с нотки на ванилия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest