Сланината също ще се облага с данък вредни храни

Сланина

Сланината в магазините също ще се облага с данъка за общественото здраве, известен като данък вредни храни. Новата ставка за сланината ще я оскъпи, както и останалите храни, определяни като нездравословни.

Това съобщи заместник-министърът по здравеопазването доктор Адам Персенски в студиото на Здравей, България по Нова телевизия. Данък обществено здраве е сред най-важните проекти за здравното министерство.

Основната цел при неговото въвеждане е да въведе ясно разграничение между храните, които са полезни за нашето здраве, от тези, които доказано му вредят. Експертите са единодушни, че само с по-високи цени на вредните храни масовото им купуване от потребителите ще спадне.

Доктор Персенски допълни и че под ставката вредни харни няма да попадат хлябът, млечни и месни изделия, които основни хранителни продукти и се купуват най-често от клиентите.

Данъкът може да донесе до 150 милиона допълнителни пари за държавната хазна, а здравният и спортен министър вярват, че в рамките на 4-5 години ще се видят и първите положителни резултати от намалялата консумация на вредни храни.

Данък вредни храни

Същият данък бе приет в Унгария през 2011 година и в страната вече отчитат с 27% по-малко потребление на вредни храни.

Здравните специалисти в лицето на професор Милан Миланов също са на мнение, че с въвеждането на данъка българите ще подобрят здравословното си състояние.

Проучванията са категорични, че у нас се прекалява с консумацията на захар и сол, които са основните причинители на затлъстяване, захарен диабет и сърдечни заболявания.

С по-високата цена на нездравословните храни дори самите производители могат да променят съставките в стоките, така че да станат по-полезни и да се продават повече.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати