Ще разследват Макдоналдс за данъчни измами

Макдоналдс
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см-14%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
28.00 лв.
24.00 лв.
Виж ››

От европейската комисия ще разследват Макдоналдс за укриване на данъци, съобщава Уолстрийт джърнъл, позовавайки се на свои източници, пожелали анонимност.

В информацията се казва, че от международната компания са укривали данъци в Люксембург и Холандия. В двете европейски страни данъчната политика позволява предварително споразумение с властите, което да определи годишния размер на данъците.

Очаква се в близките дни Европейската комисия да потвърди новината и да провери сключеното споразумение между Макдоналдс и властите в Люксембург, тъй като се смята, че е нарушено европейското законодателство.

От комисията са изпратили запитване до властите в Люксембург с искане за пълните данни на споразумението с американската верига за бързо хранене.

Смята се, че между 2009 и 2013 година Макдоналдс е укрил 1 милиард евро от данъци на територията на Европейския съюз. Според анализите на ЕК за същия период от компанията са платили със 194 милиона евро по-малко данъци на Люксембург.

Ако се докаже, че Макдоналдс са укривали данъци, те ще трябва да изплатят огромна сума на съответната държава. Представители на веригата вече коментираха, че са спазвали данъчните закони на всяка страна, в която имат обекти.

Старбъкс

Между 2010 и 2014 година компанията е изплатила 2.1 милиарда евро данък на Европа, съобщават от Макдоналдс. Веригата са бързо хранене е сигурна в коректността си и дори настояват да бъдат проверени, тъй като слуховете недоказаните слухове могат да навредят на продажбите им.

Всеки ден Макдоналдс обслужва 68 милиона души на ден, което е близо 1% от цялото население на планетата.

За подобно укриване на данъци се разследвани друга голяма хранителна верига – Старбъск. По непотвърдена информация се казва, че те също са се възползвали от възможността за договаряне с властите в Люксембург и така са ощетили хазната на Европейския съюз.

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати