Какво трябва да знаем за дестилирането на ракията

Ракия

Ракията е любимата алкохолна напитка на много българи. Вечерната салата с чаша хубава домашна ракия е едно от най-добрите средства за отпускане и почивка след тежкия работен ден, а всеки празник е по-весел с отлежала ракия.

Приготвянето на хубава ракия е истински майсторлък. Освен качествената суровина за добрата ракия е от изключително значение и технологията на дестилиране. Най-важният въпрос е кога да се започне с дестилацията.

Разпространено мнение сред правещите ракия е, че ферментиралата плодова каша трябва да стане три седмици след самата ферментация. Това е грешна практика поради редица причини. Най-важната от тях е, че след края на ферментацията в кашата протичат някои специфични окислителни процеси. Образува се веществото ацеталдехид, което разваля качествата на ракията и вреди на здравето.

Друга съществена причина, имаща отношение към правенето на спиртната напитка, е, че самите ароматни съединения се окисляват и силното нарушение от прекаленото изчакване. Не на последно място, при продължителен престой на кашата в нея се образуват плесени и се появява оцетно окисляване, което може да навреди на здравето.

Точно поради гореизложените причини самото изваряване на плодовата каша трябва да става непосредствено след окончателната ферментация. Задължително е казаните за варене на ракия да бъдат изработени от мед, който има свойството да облагородява вкуса на ракията и да отстранява някои примеси. Казанът и режимът на дестилация имат определена роля за качеството на ракията.

Два са видовете дестилация на ракията – еднократна и двукратна. Първият вид протича до изваряване на крайния продукт – в случая ракията. При него обаче качеството на ракията е по-ниско. Вторият вид може да е по-неизгоден от икономическа гледна точка, но крайният продукт е в пъти по-добър като качество.

Шопска ракия

Важно е да се знае, че при дестилацията уредите за приготвяне на ракия трябва да са добре измити. Кашата не трябва да е прекалено гъста. Самият казан за ракия трябва да е пълен най-много на 80 процента от обема си.

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Maria
Maria
28.02.2016 07:36
Pri pecheneto v kazana dzibrito slagaite 2-3 paketa soda za hleb. da ubie kiselinata. Ploovata- vinagi a prepichaite.
0
0