Цената на зехтина тръгва нагоре заради слаба реколта

Антония Р.Антония Р.Джедай / Автор
Маслиново олио

Тази година в Гърция са регистрирали слаби добиви на маслини и според прогнозите това ще оскъпи зехтина, поне докато не бъде набрана следващата реколта, предава btv.

Вносителите на маслиновото олио у нас предупреждават, че зехтинът на българските пазари може да е с по-високи цени малко след Нова година. У нас се внася предимно гръцки зехтин, с което се обяснява по-скъпия продукт, който ще купуваме през 2016-та.

Мирослав Михайлов от Пловдив, който всяка година внася по два тона гръцки зехтин в България, обяснява, че тази година трудно се е снабдил, понеже търсенето е било голямо, а предлагането малко.

От 2012 година насам от бранша отбелязват, че потреблението на зехтин у нас е скочило два пъти. Според официалните данни все повечето българи предпочитат да заменят олиото с зехтин, който е сочен като по-здравословната му алтернатива.

Междувременно полицията в Торино започна разследване на 7 марки италиански зехтин миналия месец. Има съмнение, че във въпросните бутилки се предлага маслиново олио с по-ниско качество от обявеното.

Става въпрос за марките Carapelli, Bertolli, Santa Sabina, Coricelli, Sasso, Primadonna и Antica Badia, които се продават като 100% екстра върджин.

Зехтин

Според твърденията на италианските медии пробите от продуктите на изброените по-горе фирми показват, че те нарушават правилата на ЕС за етикетиране на зехтина с най-високо качество, пише Гардиън.

От Coricelli твърдят, че обвиненията идват от професионални дегустатори, които не биха успели да определят с точност качеството на продукта според стандартите.

Преди да бъде пусната на пазара, проблемната партида е изследвана внимателно или от компанията, или от независими лаборатории. Данните сочат, че продуктът отговаря на изискванията, гласи официалното становище на компанията.

Зехтинът екстра върджин е с най-високо качество и съответно с най-висока цена на пазара. Той се отделя само при първото студено пресоване на маслините и процентът на киселинност трябва да не е повече от 0.8%

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати