Хранене и захранване при диария

Препечени филийки

След прекарана диария болният обикновено се чувства изтощен и обезводнен. За да се възстанови по-бързо, той трябва да започне постепенно захранване, като добави в менюто си определени храни и временно изключи други.

Диетата след подобен проблем зависи от причинителя на стомашното разстройство, а също и от възрастта на пациента. В общия случай при възрастни болни през първите 1-2 дни се препоръчват леки домашни бульони, които да снабдяват организма с електролити, белтъчини и достатъчно течности.

Желателно е да не се приемат купешки плодови сокове, тъй като съдържат подсладители, които имат слабителен ефект. Приемът на прясно мляко също не се препоръчва, тъй като понякога неговата консумация също има нежелани последици.

Препоръчителни са билковите чайове от лайка, шипки, мента, жълт кантарион или др. Когато се приемат течностите, не бива да се прекалява с тяхното количество. Напитките се пият бавно, на малки глътки, през целия ден. Да се избягва приемът на големи количества чай или бульон, тъй като това би могло да влоши състоянието ви.

Бананово пюре

След като болният се почувства малко по-добре, може да включи в менюто си и семпли храни, които не дразнят стомаха. Това са оризови каши, морковени пюрета, супи от овесени ядки, зеленчукови крем супи, пюрета от банани. Позволяват се и препечени филийки.

Докато пациентът все още се възстановява, не бива да натоварва стомаха си с обилни порции. Яде се по малко през четири часа и се наблюдава как организмът реагира на храната. Ако пациентът изпитва силен глад, може да увеличава обема на порцията си постепенно с всяко следващо хранене.

Задължително трябва да се избягват груби, тежки и мазни ястия, които се храносмилат значително по-трудно. Това ще рече, че за кратко ще трябва да забравите за бекона, боба, лещата. Пикантните подправки също са противопоказни.

Да се избягва и приемът на плодове като сливи и череши, също водещи до разхлабване. След 3-4 ден обикновено се преминава към нормално хранене, включващо повече продукти, но все пак трябва да се ограничи мазното, пърженото и пикантното.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати