Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Все по-рядко рибата присъства на българската трапеза

Все по-рядко рибата присъства на българската трапеза

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1232
Риба

През последните няколко години българите консумират все по-рядко риба, показва проучване на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в страната.

От началото на настоящата 2015 година до края на ноември консумацията на пъстърва у нас е паднала с 3 304 000 килограма в сравнение със същия период през 2014 година. Тогава българите са хапнали 8 569 000 килограма от този вид риба.

За периода януари-ноември 2015-та потреблението на миди е било 1 359 000 килограма, докато през миналата година са консумирани 4 027 000 килограма.

Тази година и уловът на риба у нас е намалял драстично. От 1 януари до 30 ноември уловената риба в Черно море е с количество 8 045 000 килограма, а през този период на миналата година уловът е бил в размер на 8 398 000 килограма.

Цаца

Единствено цацата бележи ръст при улова. От 2 238 000 през 2014 година уловът се е покачил до 3 095 000 килограма през тази година. При сафрида е регистриран спад от 104 076 килограма на 79 480 килограма.

По-малко количество попчета са уловени през 2015 година - 41 509 килограма, за разлика от 2014 година, когато са били 58 814 килограма. Уловът при калкана е паднал от 43 200 килограма на 28 973 килограма.

Според данните на Националния статистически институт през 2014 година за целия календарен период един българин у нас е изял средно 5.4 килограма риба. Това е спад с 14% спрямо цифрите през 2013 година.

През изминалите 11 месеца у нас са проверени 190 язовира, 80 реки и Черно море за незаконен улов. Иззета е общо 7530 килограма риба, от която 2470 килограма е дарена на социални патронажи и храмове, 81 килограма е унищожена, а останалата е върната обратно във водата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest