Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Хранене и хранителни добавки при депресия

Хранене и хранителни добавки при депресия

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
971162k

Множество изследвания са показали, че за справянето с депресията помагат не само някои медикаменти, но и храненето с определени продукти.

Сред храните, които задължително трябва да присъстват в менюто ви, ако искате да се избавите от тъгата, е рибата. Специалистите горещо препоръчват да се ядат най-често сьомга, риба тон, сардини и скумрия, съдържащи задоволително количество от така ценните омега-3 мастни киселини.

Изследване, проведено преди години, е доказало, че хората, които похапват риба често, страдат по-рядко от депресивни състояния от онези, избягващи тази храна. Включвайте поне два пъти седмично риба в менюто си и ще забележите, че депресията ви започва да отшумява.

Сред останалите храни, на които трябва да наблегнете при депресия, за да се отървете от мрачното настроение, е спанакът. Смята се, че фолиевата киселина, която присъства в състава му, играе важна роля точно в такива случаи. Освен в спанака тази съставка може да се открие в черния дроб, сиренето, пшеничния зародиш, пъпешите и др.

Учените обясняват още, че понякога недостигът на въглехидрати също би имал пагубен ефект върху настроението ви. Ето защо те посочват, че трябва да се набляга и плодовете, зеленчуците и зърнените култури, които са страхотен източник на въглехидрати.

Хранене и хранителни добавки при депресия

Хапвайте и повече боровинки. Тези малки вкусни плодчета съдържат антиоксиданти, които са ценен съюзник в борбата със стреса.

Ако се притеснявате, че нямате възможност да се храните пълноценно, можете да помогнете на организма си и с подходящи хранителни добавки. Взимайте комбинирани таблетки, ампули или прахчета, съдържащи омега-3 мастни киселини и витамини В-комплекс.

Наблегнете също така на мангана, магнезия, желязото, цинка, калия. Потърсете и ацетил L-карнитин. Въпросната аминокиселина подобрява настроението ни и влияе благотворно на паметта.

Хранене и хранителни добавки при депресия

В борбата с депресията на помощ идват и някои билки. Експертите са на мнение, че отварите от златен корен, жълт кантарион, маточина, розмарин, дилянка и др. Тези билета се използват за облекчаване на тревожни състояния. Приемайте някоя от тях под формата на напитка и ще забравите за безпокойството и душевните си терзания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати