Хранителните продукти, кръстени на родните си места

Бургери

Едва ли знаете, но повечето от любимите ви хранителни продукти носят името си родното си място. Такива продукти например са прасковите, сардините и дори майонезата.

Праскови

Праскови

Прасковата е получила своето име от древните гърци, които я нарекли melon persikon, което се превежда като персийска ябълка. По-късно името и се променя на malum persicum от римляните, като запазва същото значение, тъй като се смята, че първите праскови са се появили в Древна Персия.

Сардини

Вкусната риба носи името на остров Сардиния, където се среща в изобилие.

Майонеза

Майонеза

Името на майонезата идва от френския град Маон, а за първи път е бил приготвен от готвача на херцог дьо Ришельо. През 1757 година неговите войски обсаждат град Маон, който тогава се намирал под британска опека.

В дългата война настъпил период на недостиг на храна. С останалите яйца и зехтин готвачът трябвало да приготви нещо различно от пържени яйца по заповед на Ришельо и така измислил майонезата, кръстена на града, който по-късно бил завладян от французите.

Хамбургер

Един от най-обичаните и хапвани сандвичи от хората по цял свят носи името на немския град Хамбург. За първи път той е приготвен на Сийморския панаир като представлявал кюфте между две филии хляб.

Ементал

Средно твърдото и апетитно сирене произхожда от долината Ементал в Швейцария, където се произвежда.

Горгонзола

Горгонзола

Въпреки че много градове се борят за честта да се нарекат града, в който за първи път се е произвела горгонзола, сиренето носи името на град Горгонзола, намиращ се недалеч от Милано.

Текила

Текилата се произвежда от растението агаве, а произхожда от град Текила в Мексико.

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Свързани рецепти