Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Три израелски десерта, които ще ви покорят

Три израелски десерта, които ще ви покорят

Муртабак

Еврейски ябълков сладкиш

Този сладкиш е лесен за приготвяне и много вкусен. Необходимите продукти за него са 1 кг ябълки (по възможност по-кисели), 3 с.л. кафява захар, 2 с.л. канела, 3 ч.ч. брашно, 1 пакетче бакпулвер (10 г), 1 ч.л. сол, 1 ч.ч. олио, сокът от един портокал, 2 ч.ч. захар, 2 ванилии, 4 яйца, 1 ч.ч. смлени на едро орехи.

Обелете ябълките, изчистете ги от семките и ги нарежете на кубчета. Смесете ги с кафявата захар и канелата. Оставете ги за 15 минути да починат. През това време направете тестото. Пресейте брашното. Сложете го в голяма купа и го разбъркайте със солта и бакпулвера. В друг съд изсипете олиото, сока, захарта и ванилиите и с вилица разбъркайте много добре. Прибавете към сухата смес и отново разбъркайте.

Добавяйте яйцата едно по едно, като след всяко разбърквате хубаво до получаването на хомогенна смес, а след това сложете и орехите. В намаслена тава изсипете половината тесто, върху него сложете половината ябълки, покрийте ги с останалото тесто и завършете с ябълки. Печете сладкиша в предварително загрята фурна на 180 градуса по Целзий около час. Проверявайте сладкиша с клечка – когато клечката излезе суха, сладкишът е готов.

Муртабак

Муртабак е традиционна израелска закуска, която се приготвя от точени кори, сирене, ядки, плодове или месо и/или зеленчуци. Необходимите продукти за осем порции са 300 грама брашно, супена лъжица сода бикарбонат, една лъжица олио, 190 мл вода. Всички продукти се смесват и разбъркват, докато се образува жилаво тесто. То се разделя на осем топки, които се оставят в купа, напълнена до половина с олио.

Оставят се да престоят половин час. След това се прави плънка - по ваш избор. Много вкусно става с плънка от сирене, сушени плодове (предварително накиснати във вода) и ядки. Топките се разстилат. В тях се слага плънката и се сгъват на правоъгълник. След това десертът се изпържва в олиото, където преди това е било накиснато тестото. Готовият муртабак се поръсва с пудра захар.

Гвиниот

Гвиниот

Гвиниот са традиционни израелски хлебчета със сладък пълнеж. Необходимите продукти са 1 ч.л сол, 1 пакетче ванилова захар, 250 г извара, 12 с.л. прясно мляко, 5 с.л. пудра захар, настъргана лимонова кора, 2 яйца, 12 с.л. олио, 600 гр. брашно, 2 бакпулвера. Нужното за пълнежа са 500 г извара, 2 яйца, 1 ванилова захар, 60 г стафиди, 100 г масло или маргарин, 120 г захар, 2 с.л нишесте

От продуктите за тестото се замесва меко тесто и се оставя в хладилника.

Подготовка на пълнежа е следната: маслото се разбива със захарта, добавят се яйцата и пак се разбива, после се добавят останалите продукти и всичко добре се обърква.

Тестото от хладилника се разточва, нарязва се на квадратчета, като на всяко квадратче се слага пълнеж с лъжица и крайчетата се загъват. Сладките се намазват с разбито яйце и се пекат в нагрята фурна на 180 градуса 20-25 минути. По желание след изваждането се наръсват с пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest