Идеалните десерти за Рождество

Коледни меденки

На коледните празници мисълта на всички е насочена главно към празничната трапеза. Именно по Коледа цялото семейство се събира, за да изкара празничните дни заедно, поради което е добре и коледното меню да е предварително подготвено. Ето защо тук ще Ви предложим три идеи за коледни десерти, които биха паснали чудесно на всяка трапеза:

Изключително лесни за приготвяне и същевременно неизменно присъстващи на коледната трапеза са меденките.

Коледни меденки

Необходими продукти: 2 яйца, 1 ч. ч. захар, 1 ч. ч. олио, 4 с. л. мед, 2 ч. л. канела, 1 ч. л. сода за хляб, толкова брашно, колкото да се получи меко и пухкаво тесто

Начин на приготвяне: Разбийте в купа яйцата с вилица и добавете захарта. Не е необходимо да използвате миксер. В около 2 ч.ч. брашно изсипете содата, разбъркайте и добавете заедно с всички останали продукти. Започнете да разбърквате с дървена шпатула и да досипвате брашно. Замесете тесто с ръце като прибавяте толкова брашно, че то да се усеща меко и пухкаво. Когато е готово, го разточете на кора с дебелина около 7- 9 мм и изрежете от него с помощта на формички различни фигурки. Опечете ги в предварително загрята на 180 градуса фурна в тава, застлана с хартия за печене.

Коледен кекс

Празничен коледен кекс

Необходими продукти: 4 яйца, 1 ч. ч. захар, 1 к. ч. олио, 1 к. ч. прясно мляко, 1 ч. л. бакпулвер, 1 прахче ванилия, 4 ч. ч. брашно, глазура от 1 белтък и 3 с. л. пудра захар

Начин на приготвяне: Разбийте в купа с миксер яйцата и захарта. Добавете олиото, млякото, ванилията и смесения в брашното бакпулвер. Разбийте сместа отново и я изсипете в намазана с масло формичка за кекс. Печете го в предварително загрята на 180 градуса фурна до пълна готовност. След това направете глазура от разбития белтък с пудрата захар и с помощта на шприц украсете кекса. Ако разполагате със зелена сладкарска боя, можете да използвате и нея, за да придобие празничния кекс типичните коледни цветове.

Коледна баклава

Коледна баклава

Необходими продукти: 1 пакет кори за баница, 150 г орехови ядки, щипка канела, 220 г масло, сироп от 400 г захар, 300 мл вода и 10 г лимонов сок

Начин на приготвяне: Маслото се загрява и с него се поръсва всяка кора. Между отделните кори се слагат смлените ядки и канелата. Баклавата се подрежда в намазнена тава и се поръсва с останалото масло. Пече се в умерена фурна, оставя се да престои около 10 часа и се полива със захарния сироп. След като той попие добре, може да бъде сервирана.

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати