Как се прави традиционен турски чай?

Турски чай

Традиционният турски чай освен приятен на вкус е и много полезен. В южната ни съседка той се сервира по време на всички основни хранения в денонощието – сутрин, обед, вечер. Ето и как да си направите ароматната топла напитка у дома, за да се получи по същия начин, по какъвто я пият и героите от многобройните сериали, давани по телевизията.

За целта ви е нужен чайник на два етажа или по-точно два съда за топлата напитка, поставени един върху друг. Турският чай е вид черен чай. За подготовката му е нужна така наречената запарка. С други думи - приготвя се силен и наситен концентрат, който впоследствие при сервиране се разрежда с топла вода.

В долния чайник трябва поставите водата, която ви е нужна за напитката. В горния чайник се поставят пет супени лъжици турски чай, който можете да намерите в почти всеки магазин. Продава се обикновено в големи пакети, но имате избор и сред малки разфасовки от по 200 грама.

Сложете в горния чайник 100 милилитра вода. След като сте направили подготовката, включете котлона на среден огън и го оставете, докато водата заври.

Докато чакате това да стане, пригответе чашите, в които ще сервирате самия чай. Във всяка една от тях сложете метална лъжичка. Тази лъжичка служи за проводник на топлина, ако чаят е горещ, ще се избегне спукване на стъклените чаши от образувалата се температурна разлика между чашите и горещия чай.

Турска закуска

В чашите се сипва първо от запарения чай, след това от горещата вода. В зависимост от това колко силен искате да бъде чаят, сипвате различно количество запарка. За да си направите слаб чай, който турците наричат ачък чай, напълнете със запарката един пръст или едва една четвърт от чашката и след това залейте с топлата вода.

За среден по сила чай, наричан орта чай, напълнете чашата до половина със запарка и останалата част с гореща вода. Силният чай се нарича демли или силно запарен. За приготвянето му напълнете три четвърти от чашата със запарка и допълнете с малко вода. Препоръчваме демли чаят да се подслади със захар или мед.

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Люси
Люси
15.12.2015 14:34
Пак е запарка, но се приготвя по различен начин от руския чай.
0
0