Защо да консумираме обезмаслено сирене?

Обезмаслено сирене
Практичен сушилник за мивка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен сушилник за мивка
16.00 лв.
Виж ››

Освен вкусни млечните продукти са и много полезни, защото доставят на организма протеини, калций и витамини. Сиренето е традиционен продукт за нашата трапеза и любимо мезе за много българи. В националната ни кухня се среща в много и разнообразни рецепти.

Организмът не трябва да се лишава от полезните съставки на млечните продукти. Но за да се избегне повишеното приемане на мазнини при консумацията на сирене и последващите проблеми като затлъстяване, повишен холестерол и причинените от тях заболявания, специалистите препоръчват употребата на обезмаслено сирене.

То има същите полезни съставки като пълномасленото сирене, но не вреди на организма с високо калорийно съдържание. С намаляването на мазнините в сиренето намаляват и калориите, наситените мазнини и холестерина, които то съдържа, но ценните за организма минерали и витамини се запазват.

В обезмасленото сирене се съдържат белтъчини, калций, магнезий, фолиева киселина, витамини B1, B2, B6, B12. В него също така има и витамини А, D и Е. Затова сиренето трябва редовно да присъства на трапезата ни.

Калцият играе основна роля за изграждането на костите и зъбите и здравината им. Особено важно е хората, които спортуват активно, да приемат достатъчно млечни продукти. С консумацията на сирене се подобрява и костната плътност. Въпреки че вече се предлагат всякакви добавки, за организма е най-добре да си набавя необходимия калций от храната.

Сирене

Хората, които работят на закрито или живеят на места с малко слънце, не могат сами да произвеждат достатъчно витамин D, който спомага за усвояването на калция от организма. На тях им се препоръчва редовно да консумират обезмаслено сирене.

Проведено в Испания проучване е показало, че консумацията на обезмаслени млечни продукти, сред които и сирене, спомага за намаляване на кръвното налягане. Учени изследвали над 5000 човека и открили, че при тези, които ядат обезмаслени продукти, рискът от повишено кръвно налягане намалява с 24 процента в сравнение с тези, които консумират нискомаслени продукти.

Учените предполагат, че причината за тези резултати е в протеините в обезмаслените продукти, които може би притежават подобни свойства на лекарствата за намаляване на кръвното налягане.

Обезмасленото сирене може да се консумира без притеснения от хората, които искат да отслабнат, защото е нискокалорично. Подходящо е и за диабетици.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати