gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Синапеното семе ускорява метаболизма

Синапеното семе ускорява метаболизма

Синап

Синапът е от семейството на кръстоцветните растения и може да се смята за роднина на броколите, брюкселското зеле и обикновеното зеле. Оригиналната му родина е Далечният изток, като растението е изключително дълбоко заседнало в националните кухни на Китай, Корея, Япония и Индия.

Синапените семена са разпространени в Европа и Близкия изток от началото на I век от новата ера, като различните народи са ги ползвали от средство за гонене на зли духове, през такова за пречистване на дома, до стимул, даван на воините преди битка.

Днес синапът се ползва основно за правене на горчица. Многобройните полезни вещества, съдържащи се в семената, обаче са причина за широкото приложение на растението за справяне с редица болести и неразположения. Само в една супена лъжица синапени семена има 87.1 мг омега-3 мастни киселини, 84.2 мг омега-6 мастни киселини, 22.2 мг калий, 27.3 мг фосфор, 9.7 мг магнезий и 16.9 мг калций.

Коктейлът от тези полезни вещества спомага за ускоряването на метаболизма. Също така в миналото и до днес растението се препоръчва за понижаване на кръвното налягане и за превенция на атеросклероза. Подобно на другите растения от семейството на кръстоцветните, синапът и семената му съдържат големи количества фитонутриенти, наречени глюкозинолати, които са известни с противораковите си свойства.

Синапените семена са изключително богати на селен и магнезий. Селенът намира широко приложение в борбата с ревматоидния артрит и за облекчаването на симптомите на астмата. В последните години той се препоръчва и като антиракова съставка.

Горчица

От своя страна, магнезият служи за справяне с високото кръвно. Използва се и за възстановяване на съня при жени със симптоми на менопауза.

Семената от синап имат както антисептични, така и противогъбични свойства. Това ги прави отлично средство за прочистване на храносмилателната система и увеличаване на естествените отбранителни сили на организма.

Един от най-лесните начини да консумираме синап вкъщи е да си правим сами горчица, която освен много вкусна е и много полезна за организма ни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати