Да се храним здравословно при бъбречна недостатъчност

Пълнозърнест хляб

Бъбречната недостатъчност е сериозно заболяване. За справянето с него всеки пациент трябва стриктно да спазва препоръките на лекуващите го лекари. Медиците често изписват съпътстваща диета, наред с медикаментозното лечение, която да спомогне за по-бързото възстановяване и превенцията на заболяването.

За разлика от хранителните режими, целящи освобождаване от излишните килограми, диетите с лечебна цел трябва да се спазват стриктно и безусловно. Това важи в пълна сила за хората, имащи проблеми с бъбреците.

От изключително значение е такива пациенти да намалят и дори съвсем да изключат солта от менюто си. Това се налага поради факта, че тя задържа вода в бъбреците, което води до изключително неприятни последици. Наясно колко неприятно може да бъде едно безвкусно ястие, специалистите препоръчват пациентите да овкусяват храната си с лимонов сок и оцет.

Организмът на болния не трябва да се натоварва. Дневното количество калории не трябва да надвишава 3000. Те трябва да са разпределени на 450 грама въглехидрати, не повече от 50 грама белтъчини, които също са опасни за бъбреците при големи количества, 80 грама мазнини. Храненията трябва да се поне четири за ден. Не бива да се прекалява с напитките.

В списъка с разрешени храни при хора с бъбречна недостатъчност влизат хлябът и тестени изделия: хляб от трици без сол, бял и черен хляб, бисквити без сол. Също така месни, плодови, вегетариански, зеленчукови супи, супи от зърнени храни и макаронени изделия, стига да са приготвени без сол.

Бъбречна недостатъчност

Основните ястия през деня могат да бъдат нетлъсто птиче месо, сварена риба, сварени или задушени кюфтета, зърнени храни, зеленчуци, макаронени изделия, яйца, но най-много две на ден.

Десертът може да бъде отвара от пшенични трици с мед и лимон, шипкова отвара, сироп от сини сливи, сушени кайсии или стафиди, печени ябълки, желета, кисели и сокове от пресни плодове, диня, пъпеш, мед.

Разрешените млечни продукти са обезсолена извара, заквасена сметана, нискомаслено мляко. Сред разрешените мазнини са маслото, олиото и топеното масло без сол.

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати