Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Колко омега-киселини се съдържат в хранителните продукти?

Колко омега-киселини се съдържат в хранителните продукти?

Омега киселини

Омега-киселините са от изключително значение за здравето на човека. Те спадат към групата на наситените мастни киселини, нужни за протичането на важни процеси в човешкия организъм. Тяхната важност се поражда от факта, че човешкото тяло не може да произвежда този тип киселини и набавянето им става изключително чрез храната. Ето и хранителните продукти, съдържащи най-много омега-киселини:

Коноп

Конопеното олио безспорно е най-богатият източник на Омега-6 и Омега-3 мазнини. Близо 80 процента от този вид суперхрана представлява мастни киселини. Тази концентрация не се среща в директен продукт от нито едно друго маслодайно растение.

яйца

Яйца

В яйцата се съдържат големи количества омега-киселини. В тях има и богато съдържание на холин, който благоприятства за здравето на черния дроб. С тях не трябва да се прекалява и не е хубаво да се консумират повече от седем яйца седмично.

Сьомга

Само една порция от този вид риба може да осигури на организма дневната доза омега-киселини. Редовната ѝ консумация помага за здравето на сърцето и храносмилателния тракт.

Телешко месо

Пуйка

Говеждото е основен източник на протеини за организма и в състава му има пълен набор от полезни омега-киселини.

Пуешко месо

Макар и не толкова често срещано на българската трапеза, многобройните полезни свойства, които носи консумацията на пуешко, би трябвало да му осигурят редовно място там. То е богато на омега-киселини, селен и спомага за високите нива на имунитет.

Омега-киселини се съдържат и в много растителни продукти, така че вегетарианците също няма от какво да се притесняват.

Соеви зърна

В тази зърнена култура се съдържа голямо количество незаменими омега-киселини, а също така доставят голяма доза мононенаситени мастни киселини, които са полезни за сърцето.

Богатите на омега-киселини зърнени култури са пшеницата, овесът, оризът и булгурът. Сред ядките такива са бадемите, кашуто, лененото семе и чиата. Този вид мастни киселини се съдържа и в тофуто, лещата, нахута и боба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest