Не налитаме на сладко заради специален хормон

Сладко

Мнозина от нас изпитват неутолим глад за сладко и са способни дори да убият човек за блокче шоколад или за последното парче сочна шоколадова торта.

Но има и такива хора, които с месеци наред не се сещат за сладкиши, пият кафето си без захар и с безразличие подминават сочните еклери на витрината в сладкарниците.

Оказва се, че жаждата за сладко не зависи нито от волята ни, нито от вкуса ни, а от определен хормон, секретиран в черния дроб на човек, който учените съвсем наскоро идентифицираха.

Изненадващото откритие е било направено от екип американски учени от Университета в Айова, ръководени от д-р Лукас Бондюран.

В хода на работата си те идентифицирали хормона FGF21, който се секретира от черния ни дроб, когато нивата на въглехидрати в организма ни рязко се повишат.

Торти

Тогава хормонът попада в кръвта ни и по този начин мозъкът ни получава сигнал, който го кара да потисне желанието за консумацията на сладкиши и други сладки неща.

Но при някои хора се наблюдават определени мутации, локализирани в FGF21, който ги кара да приемат значително по-малко сладко.

Хората, при които този хормон се активира, приемат до седем пъти по-малко сладки неща, от онези, при които не се наблюдават мутации в гена.

Откритието на американските учени е направено в рамките на анализ на мащабни генетични изследвания.

Благодарение на работата на д-р Бондюран и неговия екип ще могат да бъдат изготвени специални балансирани диети за пациенти, които страдат от захарен диабет или затлъстяване.

На практика това е първият открит хормон, която се произвежда от черния дроб и пряко регулира приема на захари.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати