Какао и канела през зимата за здраве

Какао

Тялото ни се нуждае от малко по-обилна и калорична храна през зимата, за да бъде здраво. Оказва се обаче, че за да поддържа теглото в норма, то търси помощта на какаото и канелата, които се явяват като естествени регулатори.

Какаото е сред храните, които имат леко, но изразено диуретично действие. Приемът му позволява правилното функциониране на организма благодарение на основните минерали в него. Освен това в кафеникавия прах се съдържат кофеин, витамини, серотонин, слаби антидепресанти и стимуланти.

Приемът на какаото през зимата е препоръчителен, но се оказва, че е и търсен. Организмът сам изпитва нужда от него и не е чудно, че през зимата по-честичко ви се пие мляко с какао или ви се похапват какаови сладки.

От друга страна е канелата, която повишава нивата на серотонин в мозъка и по този начин завишава унилото настроение през студените дни без слънце. Тя поддържа в норма нивата на кръвната захар. Освен това действа като естествен дезинфектант, което е изключително важно през месеците на настинките и гриповете.

Установено е, че канелата и какаото са силни антиоксиданти. Канелата, от една страна, подобрява паметта, дава енергия и ни държи будни, докато вкусното какао поддържа баланса в стомаха ни и не позволява да качваме килограми.

Канела

Какаото е една от универсалните подправки, използвани за отслабване. Веществата в него помагат за повдигане на настроението и дават чувство за жизненост, радост и удовлетворение.

От друга страна, с консумацията му трябва да се внимава, тъй като в него има кофеин. При някои хора хитинът, който влиза в крайния какаов продукт от насекомите, може да доведе до развитието на неприятна алергия.

Консумацията на двата продукта понижава апетита, което е доста полезно, когато се изправим пред отрупаните за празниците трапези. Но дори и да не се сетите за тях, не се безпокойте - тялото само ще ви даде знак, че се нуждае от канела и какао.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Баба Доринда
Баба Доринда
31.12.2015 11:27
Чудесна статия!Доста поучаваща и приятна! :)
0
0