Боите по цитрусите могат да предизвикат кожни проблеми

Цитруси
Практичен сушилник за мивка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен сушилник за мивка
16.00 лв.
Виж ››

Някои от химикалите, с които се третират цитрусовите плодове, могат да предизвикат сълзене на очите и кожни проблеми, заявяват експертите пред вестник Телеграф. Причината за това са опасните химикали, с които оцветяват плодовете.

Тези опасни вещества могат да проникнат и в самия плод, казва Сергей Иванов, биолог към Института за биология на храните. Боядисващите химикали могат да са токсични и за гъбите и плесените.

Цитрусовите плодове се обработват с бои, за да се консервират и по-дълго да се запази тяхната свежест и трайност. След като тези плодове се обработят, има определен период, в който тяхната консумация е забранена.

Срокът зависи изцяло от вида на химикала, с който са обработени плодовете. Отговорността за спазването на този период пада изцяло върху производителите.

От Българската агенция за безопасност на храните коментират, че използването на бои е регламентирано от закона. Задължително е обаче производителите да посочват съставките, с които са третирали плодовете, върху техните етикети.

Портокали

Според Закона за храните е задължително още използваните бои да се безвредни и разрешени за употреба на територията на Европейския съюз.

Ако искате да сте напълно сигурни, че боите в плодовете няма да ви навредят, измийте ги, преди да ги консумирате. Химикалите за боядисване лесно се премахват с топла вода и след като обелите портокалите, мандарините, лимоните или грейпфрутите, измийте ги под струята вода за няколко минути.

Същото правете и с корите на лимоните и портокалите, ако ги използвате за сладкиши. Освен това не прекалявайте с количеството на коричките, тъй като използваният химикал в тях може да бъде опасен.

След като сте измили плодовете, измийте добре и ръцете си с топла вода и сапун, защото по пръстите ви също може да са останали следи от боята.

Някои експерти съветват и да потапяте плодовете в купичка с топла вода и оцет, преди да ги консумирате.

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати