Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как да готвим гъби кладница?

Как да готвим гъби кладница?

Кладница на скара

Гъбите кладница са сред предпочитаните гъби, които освен че са годни за ядене, са и изключително вкусни и лесни за приготвяне.

Те се срещат най-вече през дъждовното есенно време, точно преди падането на първите снегове, но е възможно да бъдат намерени и през ранната пролет. Много лесно се култивират, поради което са разпространени навсякъде по света, особено в азиатската кухня.

За разлика от повечето гъби, гъбите кладница не се изсушават, а се съхраняват мариновани. Освен това, отново за разлика от повечето гъби, те нямат особено отчетлив вкус или аромат и не променят цвета на готвеното с тях ястие.

Поради тази причина успяват да попият абсолютно всички съставки и подправки, които сте сложили към тях и на практика могат да бъдат използвани по всякакъв възможен начин в кулинарията. Ето все пак някои идеи:

Задушени гъби кладница в масло като гарнитура

Необходими продукти: 500-600 г кладница, 4 с. л. масло, няколко стръка копър, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Гъбите се измиват хубаво и се нарязват на ивички. В дълбок тиган се слага маслото и след като се сгорещи се прибавят и гъбите. Запържват се за 2-3 мин., след което се оставят да се задушават под капак на бавен огън. Малко преди да са напълно готови се подправят със сол и черен пипер на вкус и се поръсват със ситно нарязания копър.

Панирана кладница
Снимка: ГЕРГАНА ЯНКОВА

Панирани гъби кладница

Необходими продукти: 500- 600 г гъби кладница, 2 яйца, 2 с. л. брашно, 1 с. л. прясно мляко, сол и черен пипер на вкус, олио за пържене.

Начин на приготвяне: Гъбите се измиват и се премахват пънчетата. Частта, което ще се панира, се подсушава с кухненска хартия.

По желание кладниците могат да бъдат нарязани на две, но не е задължително. В купа се разбиват яйцата заедно с брашното, млякото и подправките. В тиган се слага да се сгорещи достатъчно олио, гъбите се потапят в панировката и се изпържват от двете страни до златисто.

Гъби кладница на скара

Необходими продукти: 500- 600 г гъби кладница, 5 с. л. зехтин, 1 скилидка чесън, няколко стръка копър и прясна мащерка, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Всички подправки заедно с пресования чесън се смесват в купа. С тази смес се мариноват измитите и нарязани гъби за около 3- 4 часа, след което се пекат на скара от всяка страна за около 3 - 4 мин, в зависимост от силата на огъня.

Разгледайте и другите наши рецепти за гъби, рецепти за кладница, а защо не и гъби в масло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest