gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Безценни билки за отводняване на организма

Безценни билки за отводняване на организма

Чай от Бял Равнец

Голяма част от човешкото тяло е съставено от вода. По-голямата част от нея се намира в клетките и клетъчната протоплазма.

Тя е структурирана, в постоянно движение, има висока биологична активност, като основната й функция е да предпазва организма от вредните влияния на околната среда.

Точно и поради тази функция на ценната течност тялото ни трябва да има добър воден баланс. Знае се, че при някои болести организмът може започне да задържа вода, което да влоши допълнително състоянието му.

Има разработени медикаменти, които могат да помогнат за решаването на този проблем, но за щастие природата е дала ефективни средства за отводняване на организма и поддържане на водния му баланс, без да натоварваме тялото си с излишна химия.

Когато в организма се задържа вода, в различни части на тялото се образуват отоци, които в последствие водят до силни болки в тези му части.

Ако подутините са в областта на краката, ръцете, корема, хубаво е да се консултирате с лекар, за да не би проблемът да идва от бъбреците или сърцето, а не да се дължи на задържането на вода.

Ако все пак състоянието е породено от излишните течности в организма, подходящите природни лекове са корени пирей, листа мечо грозде, листа черна боровинка, дръжки от череши, коса от царевица, стръкове пача трева.

Чай от Глухарче

Смесват се и се взима една супена лъжица и се пуска в половин литър вряла вода. Вари се пет минути, прецежда се и се пие преди всяко ядене.

Също ефективен лек, който е широко използван в народната медицина за отводняване, е чай от глухарче, бял равнец и пирей. Изсушените билки се накисват за едно денонощие в студена вода. След това се сваряват и оставят да престоят за още едно денонощие.

Напитката, която може да се овкуси с лъжица мед, има мощен отводнителен ефект. Отделно от това спира и предотвратява инфекциите в пикочните пътища и поддържа здравето на отделителната система. Не на последно място консумацията на тази отвара води до спирането на образуването на камъни в бъбреците.

Най-ефикасното средство за отводняване обаче е… водата. Казано е, че водата гони другата вода. В случаите на задържане на вода в организма избягвайте безалкохолни напитки, кафе и алкохол, а приемайте поне 3 литра вода дневно, която като най-естественото пикочогонно средство ще възстанови баланса в организма, а освен това ще ви помогне дори и да отслабнете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Илияна Димова
И чай от магданоз мисля , че има отводняващо действие
0
0