Съвети за замразяване и съхранение на миди

Съвети за замразяване и съхранение на миди

Миди

Мидите са сред предпочитаните морски дарове и благодарение на мидените ферми могат да бъдат консумирани и през зимата. Във всички случаи е най-добре да ги консумирате пресни и то много добре почистени, но в редица случаи това се оказва невъзможно.

Поради тази причина ще ви дадем някои съвети как да съхранявате миди чрез замразяване и консервиране:

Съхраняване на миди в хладилник

Като цяло е най-добре да консумирате мидите в момента, в който сте ги закупили. Ако все пак нямате възможност, трябва да ги увиете в намокрена хартия или кърпа и да ги съхранявате в хладилника, но не за повече от 2 дни.

Не трябва да са увити прекалено стегнато, за да могат да дишат и също така да не са сложени на горните рафтове, където температурите в хладилника са по-ниски. Най-подходящи са отделенията за плодовете и зеленчуците.

Замразяване на миди във фризер

Най-лесният начин за замразяване на мидите е като ги кипнете за 5 мин. в подсолена вода докато се отворят черупките им. След това месестата им част се отцежда и те се замразяват върху тава или друга плоскост поотделно, защото в противен случай ще залепнат една върху друга.

Миди в сос

Когато изглеждат достатъчно замразени, можете да ги извадите и да ги сложите в найлонови пликчета, като внимавате да не остава въздух в тях. Можете да замразите мидите и вече сготвени според любимата Ви рецепта, но ако престоят прекалено дълго във фризера, вкусовите им качества ще се влошат.

Съхраняване на миди чрез консервиране

Има най-разнообразни рецепти за консервирането на миди. Най-общо казано те се консервират като рибата, но бурканите, в които са затворени, трябва да бъдат стерилизирани не по-малко от 40 мин. Лесен и бърз начин за консервиране е след като сте сварили мидите да извадите месестата им част и да я измиете добре със студена вода.

След това я отцедете и наредете мидените ядки в бурканчета. Напълнете ги наполовина с оцет и наполовина със зехтин, така че зехтинът да остане най-отгоре.

По желание можете да добавите подправки като черен пипер, дафинов лист, копър и т. н. След като сте затворили херметически бурканчетата ги сложете да се варят за 40 мин.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати