Тайните на сръбската скара

Сръбска Скара

Сръбската кухня е разпространена почти във всички части на Европа, но вероятно е най-известна със своята скара, която може да очарова всеки. Това е и причината в Сърбия вегетарианците да се броят на пръсти. Образно казано, разбира се.

Най-голямата тайна на сръбската скара са нейните подправки, както и фактът, че повечето сръбски специалитети се приготвят на жар и то за кратко време. Освен това пикантният или дори откровено лютият им вкус е това, което отличава сръбската скара от всички останали. Ето защо тук ще разбулим тайните по приготвянето на някои от най-известните сръбски месни деликатеси, приготвяни на скара:

Плескавица

Традиционната сръбска плескавица се приготвя от смесени телешко и свинско месо, най-добре в равни части. Добавя се съвсем малко сланина, за да стане по-сочна. Важен фактор за вкуса ѝ е при смесването на каймата тя да бъде мината през месомелачката няколко пъти. Така плескавицата е по-крехка и не е жилава.

Характерна добавка за плескавицата, освен черен пипер и сол, са и ситно нарязаният лук и лютите чушки или лют червен пипер. Истинските сръбски плескавици се правят с 2 глави лук на около 500- 600 г кайма и поне 2 ситно нарязани люти чушлета.

По желание можете да добавите и малко настърган кашкавал, както и подправки като кимион и чубрица. След омесването на каймата, тя трябва да престои поне 3 часа, за да поемат добре всичко аромати.

Кебапчета

Плескавица в було

Приготвя се като обикновената плескавица, но всяка плескавица се увива в агнешко було. Тя, както и обикновената плескавица, се приготвя на жар.

Чевапчичи

Казано на прост език, това са сръбските кебапчета. Това, което ги прави по-различни от тези, които познаваме, са подправките. Към каймата се добавят сол, черен пипер, сода, чесън, кимион, червен пипер и лук. За предпочитане е лукът да е червен. Чевапчичите се пекат за много кратко време, за да се запазят сочни.

Ущипци

Името им идва от това, че от предварително приготвената кайма се щипва, слага се в дланта и после месото се хвърля на скарата. А самата кайма се приготвя от свинско месо, лук, пушен кашкавал, пушен бекон, сол и черен пипер.

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
обективен
обективен
08.08.2017 21:36
Това е писано от някой, който е виждал сръбска скара на снимка. Сърбите чурбица не използват. Те считат чубрицата за силна подправка, с която може да са прикрие неприятен дъх на старо на месните продукти. А добрите готвачи никока не използват стари продукти
2
0
Dusan
Dusan
08.08.2017 00:59
Традиционната сръбска плескавица се приготвя от смесени телешко и свинско месо - НИЕ вярно, чисто телешко месо с 20% мазнина (лой), а кайма се един ден меси, а други ден използва (може с кисела вода - сода), да нарасне. От подправки сол и черен пипер. Чубрица и кимион се не използват в Сърбия за скара, а чубрица за НИЩО. Никой е не обича. Чевапчичи са също месо, само друг облик. Плескавица и чевапчичи, се приготвя на жар, али ..... Всичко друго са варианти. В България е просто невъзможно да намерете кайма за плескавица, а ни един готвач тук не прави истинска, Проблем е цена. Това е тайна. Истински вкус сръбске скаре добивате с питка (лепина) и сомун (плосък хляб), и гарнитура Урнебес (смесено, сирене и айвар (лютеница)
4
0
Иван
Иван
27.03.2016 10:05
Да бе да,чубрица и кимион :-(
6
0
Pressy
Pressy
13.03.2016 14:16
Много полезно. Ммм ,сега ще приготвя някоя плескавица !!!
0
2