Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Защо униформите на готвачите са бели?

Защо униформите на готвачите са бели?

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1232
Професионални готвачи

Знаете ли защо униформата на готвачите по правило е бяла? А защо шапките им са толкова високи? Всеки един детайл на готвещия в професионален ресторант има своята история и практична страна.

Дрехите, които носи един готвач, докато работи, задължително трябва да са от памучен материал, защото памукът позволява на тялото да диша при високите температури, които са стандартни за една кухня.

Ръкавите са дълги за предпазване от изгаряния и порязвания. Необходимо е копчетата да са възлести, за да не падат лесно.

Защо обаче готвачите са облечени в бяло? Най-вече заради горещината, в която трябва да работят. Белият цвят може да отблъсква топлината, а не да я поглъща като останалите цветове.

Освен това, използвайки белина, бялото бързо може да се почисти от петна, без да остава и следа от тях.

Готвач

Белият цвят се асоциира и с чистота. Предполага се, че и по тази причина готвачите предпочитат бели униформи. Появявайки се пред клиентите, облечени в бяло, по символичен начин представят чистотата, в която работят.

Всеки мастър шеф винаги има по 3 комплекта облекло под ръка. Един за носене, втори - резервен и трети, който използва в случай на пристигане на ВИП гости в ресторанта, когато е прието главният готвач да излезе от кухнята и да ги поздрави.

Шапките на готвачите са необичайни, а много хора ги определят и като странни. Те са високи, кръгли, бели и колосани.

Носят се от началото на XIX век и се предполага, че са вдъхновени от островърхите шапки на френските готвачи от XVIII век.

Шапките се наричат буше, а първият мастър шеф, който ги е носел, е французинът Мари-Антоан Карем в началото на XIX век. По-късно колегата му Огюст Ескофие пренася тази мода в Лондон, оттам се разпространява по цял свят.

Височината на шапките е различна за готвачите в една кухня, като по това колко е голяма се съди за ранга им в съответния ресторант.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
52
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Ирина Андреева Jolie
И задължително трябва обувките да са гумени :) Учили сме,че е забранено носенето на всякакъв вид украшения като обеци,синджирчета и пръстени.Изключение се прави за брачната халка.Хигиената трябда да е на първо място.Дали това го спазват изобщо някъде незнам :)
0
0
Мартина Тракова
Ще бъда много кратка в отговор Рени.До нас има дюнер,дюнерджията работи с работна тъмно синя куртка.До него скараджията по анцунг с червена престилка и бяла шапка.Шапката му е толкова висока,все едно работи за английската кралица.Спирам,че набирам инерция ;) :D
1
0
Мартина Тракова
Тази статия се отнася само за готвачите в изисканите ресторанти.Това за шапките и ръкавите го знаех.Мога да добавя за обувките,задължително със затворени пръсти тип сабо.Ако се залее с нещо да може по най бързия начин да събуе обувката.;)
1
0
Ирина Андреева Jolie
Ние по практика носехме бели шапчици,но ниски и се казваха боне.Още помня колко ни беше срам да си обличавме престилките :) Затова пък имаше накаразия за тези без униформа и се примирявахме :) След 6 часа в кухнята миризмата на престилката беше ужасна :) Лупсва ми това време :)
1
0
Пламенова Кристин
Много интересна статия.
Но с тия дълги ръкави, не знам как се справят, на мен все ми пречат, затова пък честичко се изгарям :D
0
0