Латвия забрани продажбата на енергийни напитки за деца

Латвия забрани продажбата на енергийни напитки за деца

Енергийни Напитки

От 1 юни 2016 година в Латвия ще се забрани продажбата на енергийни напитки за лица под 18 години. Това реши на последното си заседание парламентът в страната.

Според новите законодателни промени търговците на дребно ще изискват личен документ, с който лицата в страна да удостоверяват, че са навършили пълнолетие, преди да си купят енергийна напитка.

Новият закон е въведен по препоръка на лекари, които предупреждават,

че енергийните напитки водят до пристрастяване и хиперактивност, което може да насърчи младите хора да употребяват и наркотици.

В енергийните напитки се съдържа кофеин с количество от над 159 милиграма за литър и стимулиращи вещества като таурин, инозитол, алкалоиди гуарана, екстракт от гинко.

Напитките с кофеин ще бъдат забранени за продажба във всички учебни заведения в страната.

Напитки енергийни

Рекламите на енергийни напитки също ще бъдат ограничени. Всяка една от тях ще трябва да предупреждава за опасностите, които крие прекалената им консумация.

Ще се забрани и на марките енергийни напитки да спонсорират спортни събития.

Взимайки това решение, Латвия последва примера на съседна Литва, която забрани продажбите на енергийни напитки на лица под 18 години през 2014 година.

Латвийската рекламна асоциация обаче се възпротиви на това решение, като заяви, че то е прието в разрез със закона за свободна търговия на територията на Европейския съюз.

Подобно ограничение ще засегне не само рекламодателите, но и конкурентноспособността на латвийския бизнес.

Асоциацията призова правителството в Латвия да преразгледа нововъведения закон. Те са уверени, че здравето на обществото няма да се подобри чрез въвеждането на подобни крайни мерки.

Към писмото до депутатите в страната е приложен и текст на орган за безопасност на храните EFSA, в който се казва, че приемът на кофеин до 400 милиграма на ден е безопасен.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Мартина Тракова
И ние трябва да последваме примера им.
0
0