Ура! Вредните храни, които всъщност са полезни!

паста

Когато става въпрос за здравословно хранене, правилата са повече от ясни. Има цял списък с храни, които са заклеймени като вредни, и консумацията им не се препоръчва, ако искаме да сме здрави и слаби. Оказва се обаче, че някои от тях са попаднали там съвсем незаслужено. Ето кои са те:

Картофи

Те попадат в списъка с вредни храни заради високия си гликемичен индекс и калорийния си заряд. Истината обаче е, че за теглото и здравето ни са опасни само пържените картофи и подправени масло, сметана, сирене или друг мазен сос. Картофите по принцип са изключително полезни. В тях се съдържат калий, витамин С и до 3 г фибри на картоф. В печената или варена обвивка пък най-високо е съдържанието на антиоксидантите.

картофи

За да се ориентирате при консумацията на картофите, е нужно да знаете, че в един картоф се съдържат 100 ккал. Поради това е добре да внимавате с консумацията им и да не прекалявате, но не и да ги изключвате изцяло от менюто си.

Яйца

Яйцата са в списъка с вредни храни заради високото съдържание на т.нар. лош холестерол. Той запушва артериите и причинява сърдечните заболявания. Реално обаче холестеролът от яйцата се абсорбира до едва 30% от човешкото тяло. Това по никакъв начин не може да навреди на здравето на сърдечно-съдовата система. Проведени са редица изследвания, които така и не са успели да докажат връзката между яйцата и сърдечните болести.

Яйца

Всъщност, яйцата са една от най-добрите храни изобщо. В тях има удивителна концентрация на протеини. В едно средно голямо яйце се съдържат 75 калории и 6 г протеин. В тях има и още много от основните витамини - E, B1, B6, A.

Жълтъкът на яйцата е най-калоричното нещо в яйцата. Паралелно с това обаче той е богат на витамин К, желязо, фолиева киселина и холин. Последният е особено полезен за премахване на мазнини от черния дроб.

Ако искаме да сме здрави, трябва задължително да включим яйцата в дневното си меню. Подобно на всичко останало, те са полезни, когато са консумирани с мярка.

Паста

Тя се смята за изключително вредна храна поради високото си съдържание на въглехидрати. То обаче се компенсира от всички полезни субстанции, които се откриват в нея. Похапването на паста ни дава енергия, благодарение на макронутриентите в нея. Фолиевата киселина, която доставя на организма пък, подпомага абсорбацията на желязото, подпомага забременяването и развитието на плода. Фибрите в пастата засищат и не ни позволяват да преяждаме.

Паста

За да не пълнеем от пастата, е необходимо да консумираме по максимум 1 чаша от нея. Обикновено сосовете, които се използват за овкусяването ѝ, са тези, които носят най-много калории. Поради това е най-добре да ги избягвате, като ги замените със зеленчуци за подобряване на вкуса.

Глутен и пшеница

Отричани във всяка диета, тяхната умерена консумация всъщност намалява риска от затлъстяване, диабет и развитието на сърдечни заболявания. Ако имате глутенова непоносимост обаче, не включвайте този продукт в менюто си.

Плодове

Към тях често има упреци, че са прекалено богати на въглехидрати и захари. Притесненията обаче не са основателни. Дори да прекалим с приема на плодове, тя се абсорбират от тялото бързо и го зареждат с фибри, витамини и здравословна енергия.

Соеви зърна

Соя

Според някои специалисти те са опасни за човешкото здраве. Истината е, че е точно обратното - соята е полезна.

Алкохол

Спиртните напитки са опасни само когато се приемат в прекомерни количества. Разумните дози алкохол всъщност намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.

5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Янка Горанова
Картофи, яйца, още повече пък плодове??? Никога не съм чувала, че са вредни..... Абсолютно съм за тяхната консумация, най-вече на плодове и зеленчуци.
4
0